Cum a fost dat afară ”Reporterul anului” de la Der Spiegel pentru fake-news?
Claas Relotius, în vârstă de 35 de ani, a primit la începutul lui decembrie premiul ”Reporterul anului”, pentru un articol despre tineri sirieni care s-ar afla la originea războiului civil ce a izbucnit în 2011. Săptămâna trecută, ambasadorul SUA de la Berlin a cerut o investigație independentă despre articolele fabricate de reporterul de doar 35 de ani,
El şi-a dat duminica trecută demisia de la săptămânal – unul dintre titlurile de referinţă în Germania.
Confruntat cu acuzaţii ale altui jurnalist, cu care a lucrat la un subiect la frontiera Mexicului cu Statele Unite, el a recunoscut, până la urmă, că a inventat declaraţii şi scene la care nu a asistat vreodată.
În total, cel puţin 14 articole ar fi fost falsificate – inclusiv unul despre un yemenit care ar fi petrecut 14 ani fără motiv la Închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba) şi altul despre Colin Kaerpernick, un jucător de fotbal american care îngenunchea în timpul intonării imnului american, în semn de protest faţă de inegalităţi rasiale. Relotius pretindea că i-a intervievat pe părinţii lui Kaerpernick.
Juan Moreno, jurnalistul care l-a detonat pe Claas
Juan Moreno a devenit spectaculos noua stea a jurnalismului german. Un editor încântat dorea să-i vorbească despre opțiunile pentru o carte, un documentar sau un film despre cel mai mare scandal mediatic care a lovit Germania de zeci de ani, detonarea jurnalistului producător de fake-news. Moreno a spus că-i pare rău, dar „lucrează la” Claas Relotius – The Musical.”, a răspuns el, arătând că și-a păstrat simțul umorului, în ciuda săptămânilor de chin, pe măsură ce el a lucrat cu meticulozitate pentru a descoperi ceea ce revista umilită clama ” anchete pe scară mare”.