Erupţia unui vulcan a provocat tsunami în Indonesia. 400 de morţi şi 20 de dispăruţi, potrivit BBC

Dragoș Nelersa INTERNATIONAL Principal

Distrugerile provocate în Indonesia, la sfârşitul săptămânii trecute, cu 400 de morţi, 20 de răniţi şi mii de oamenii rămaşi fără adăpost, au fost înregistrate cu 7 grade pe scara Richter. Prima oară s-a crezut că e vorba de un cutremur.  Oamenii de știință au descoperit rapid cauza.

Potrivit BBC, tsunami-ul a lovit oraşele si plajele din strâmtoarea Sunda, înecând şi stricând destinaţii turistice populare, între insulele Java şi Sumatra, loc în care mulţi americani merg să-şi petreacă vacanţele. Drumurile au fost deteriorate și au fost distruse sute de clădiri. Serviciile de urgență lucrează din greu pentru a elimina resturile, precum și pentru a găsi dispăruţii.

Ce a provocat tsunami-ul? 

Oficialii sunt deja convinşi că tsunami-ul indonezian a fost cauzat de erupţia unui vulcan din apropiere, numit Anak Krakatau.

 

Anak Krakatau este o nouă insulă care s-a format din vulcanul Krakatoa în 1927 (litografie stânga). Numele său înseamnă „Copilul lui Krakatoa”. Când Krakatoa a izbucnit în 1883, a fost una dintre cele mai violente înregistrate vreodată. Agenția geologică a Indoneziei a declarat că vulcanul a erupt timp de două minute și de 12 secunde vineri, creând un nor de cenușă care a crescut la 400 de metri deasupra muntelui.

 

 

Totodată, cercetătorii cred că vulcanul a pierdut peste două treimi din înălțimea și volumul său săptămâna trecută (foto, radar japonez).

Potrivit Centrului de Volcanologie și Ameliorare a Pericolelor Geologice, conul vulcanului a fost de 340 m înălțime, dar acum are doar 110 m înălțime. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul erupției, o mare cantitate de vulcan a căzut practic în mare, ceea ce se crede că a cauzat tsunami-ul.

Indonezia se află într-o zonă numită Cercul de foc al Pacificului, ceea ce înseamnă că există un risc constant de dezastre naturale, cum ar fi tsunami, erupțiile vulcanice și cutremurele. În septembrie, un puternic cutremur a lovit chiar insula Sulawesi, aflată în centrul arhipelagului. A pornit un tsunami care a cuprins orașul de coastă Palu. 

Ce se întâmplă acum? 

Temerile că un alt tsunami ar putea lovi din nou au dispărut, dar există îngrijorări că vulcanul ar putea izbucni din nou.Nivelul de alertă a fost ridicat la cel de-al doilea grad. Toate zborurile din jurul vulcanului au trebuit să-și schimbe rutele și s-a impus de către autorităţi și o zonă de excludere de 5 km (3 mile).

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Atac cibernetic asupra tipografiei ziarelor americane de pe coasta de Vest
Un atac cibernetic a lăsat, sâmbătă, cititorii de pe Coasta de Vest a SUA, fără ...