Europarlamentarii britanici vor primii zeci de mii de euro despăgubiri după Brexit din banii europenilor

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

După ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie 2019, mandatele europarlamentarilor britanici vor înceta iar aceștia vor trebui să-și elibereze birourile și să plece înapoi acasă. Dar nu vor părăsi posturile europene cu mâna goală, ci cu zeci sau chiar sute de mii de euro în (practic) ajutoare de șomaj.

Cei 73 de eurodeputați britanici se vor trezi de la 29 martie, adică în mai puțin peste două luni, fără un loc de muncă. Aceștia vor primi sume impresionante din banii cetățenilor europeni, adică inclusiv ai românilor, deși Marea Britanie nu va mai fi atunci membră a UE. Fiecare dintre cei 73 vor primi o “indemnizație de tranziție”, un termen pompos pentru ajutor de șomaj, în valoare de  8.611,31 euro pe lună. Europarlamentarii britanici vor primi această sumă maxim doi ani, în funcție de durata mandatului lor, adică o lună de plată pentru fiecare an de activitate. Împreună, această generozitate va scoate câteva milioane de euro din buzunarele europenilor.

Nigel Farage va sălta 172.000 de euro

Doi dintre cei care vor beneficia cel mai mult sunt chiar susținători fervenți ai ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, anume Daniel Hannan și deja-celebrul Nigel Farage. Ambii și-au început mandatele în 1999, așa că vor primi un “ajutor de șomaj” de 172.000 de euro. Dacă în următoarele 20 de luni își vor găsi un alt post public sau în PE, banii nu vor mai veni.

Iar asta nu e tot. Pe lângă aceste indemnizații de tranziție, europarlamentarii britanici vor avea dreptul să deconteze cheltuieli medicale și timp de trei luni vor primi jumătate din suma forfetară de 4.416 euro/lună, adică 6.624 de euro. Aceasta este controversata sumă de bani pe care deputații o pot folosi cum vor, fără să justifice. De asemenea, contribuabilii europeni vor finanța și ultimul drum către casă al europarlamentarilor britanici, transportul a 15 cutii pline cu diverse obiecte din cabinetele lor parlamentare, pe care trebuie să le elibereze înainte de 29 martie.

Primesc la fel şi românii lăsaţi la vatră

Acest pachet de beneficii nu este special pentru europarlamentarii britanici, ci îl primesc toți la încheierea mandatului, adică și românii care nu vor mai prinde un loc pe liste la alegerile de anul acesta. Dar chiar în ciuda banilor veniți gratis, mai sunt și unii nemulțumiți. “Parlamentul nu este foarte generos. Întreg sistemul este injust. Acești oameni au fost aleși. Este rezultatul democrației” – a spus un europarlamentar sub protecția anonimatului pentru POLITICO.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Franța vrea să facă un registru al protestatarilor violenți
Zeci de protestatari cu veste galbene au ajuns în arestul poliției franceze după un nou ...