Franța vrea să facă un registru al protestatarilor violenți
Zeci de protestatari cu veste galbene au ajuns în arestul poliției franceze după un nou weekend cu demonstrații violente. Doar la Paris au fost reținuți 60 de oameni. A fost al nouălea weekend consecutiv cu proteste în Franța.
În Orașul Luminilor s-au strâns în jur de 8.000 de demonstranți cu vestele reflectorizante galbene pe ei. Împotriva lor au fost mobilizați circa 5.000 de oameni ai legii. Protestatarii au cântat imnul național și au strigat “Demisia Macron.” Au cerut eliberarea din arest a boxerului profesionist care a fost filmat săptămâna trecută în timp ce bătea cu bestialitate polițiști.
Protestatarii nu aveu voie pe Champs-Élysées, dar au insistat
Marșul a început din Piața Bastiliei, dar protestatarii au încercat să forțeze intrarea pe Champs-Élysées, unde nu aveau voie. Drept urmare, oamenii legii au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene ca să disperseze mulțimea care se apropiase de Arcul de Triumf. Zonele din centrul Parisului fuseseră din nou baricadate, deoarece locuitorii se așteptau la noi ciocniri.
Registru al protestatarilor violenți
Confruntate cu violențe care par doar să ia amploare de la un protest la altul, autoritățile franceze au anunțat noi măsuri menite să țină sub control vestele galbene. Premierul Edouard Philippe a anunțat că va fi creat un registru al protestatarilor violenți, astfel încât aceștia să fie identificați mai ușor și mai rapid de poliție. “Cei care îndeamnă oamenii să iasă în stradă știu că vor fi violențe, așa că vor fi responsabili pentru ce se întâmplă.” a transmis și ministrul de Interne Christophe Castaner pentru portalul de știri Brut.
O mie de veste galbene, deja condamnate
De când au început protestele vestelor galbene, pe 17 noiembrie, circa 5.600 de oameni au fost reținuți iar dintre aceștia 1000 au fost condamnați. Demonstranțiile au început cu blocarea unor șosele și puncte de taxare de pe autostrăzi de oameni nemulțumiți de creșterea exagerată a taxelor pentru carburanți, din cauza accizelor ecologice impuse de Emmanuel Macron. Dar mișcarea vestelor galbene a devenit rapid un val de nemulțumire la adresa actualului guvern francez și a președintelui, acuzat că vede doar interesele bogaților, nu și pe cele ale francezilor de rând.