Se amână Brexitul? UE este dispusă, dacă UK va cere

Valentin Borcea ACTUALITATE Principal

Uniunea Europeană ar fi dispusă să mute data ieșirii Marii Britanii din martie în iulie 2019, astfel încât acordul de retragere să aibă șanse mai mari să treacă de votul Parlamentului de la Londra. Oficialii europeni așteaptă doar o cerere în acest sens din partea guvernului britanic, apoi va fi convocat un summit special al liderilor din UE care să aprobe acest demers, a scris The Guardian, un cotidian anti-Brexit.

Potrivit Bruxelles-ului, acordul de ieșire, în forma în care a fost e negociat și agreat de premierul Theresa May și de celelalte 27 de state europene, nu are nicio șansă să treacă de Parlament. Votul este programat mâine, 15 ianuarie 2019, iar circa 100 de parlamentari ai Puterii (conservatori) au anunțat că vor vota cu opoziția împotriva înțelegerii.

De la BREXIT, la BREXIN?

Într-un discurs de pe 14 ianurie din Camera Comunelor, Theresa May a spus că Brexitul rămâne bătut în cuie pentru 29 martie. Dar presa din Regat a speculat că șefa guvernului nu era prea convinsă de acest fapt și că șovăiala ei din voce poate indica o schimbare de direcție. Dacă acordul pentru ieșirea din UE cade în Parlament, așa cum aproape sigur se va întâmpla, Theresa May s-ar putea să piardă funcţia de prim ministru.

În ajutorul șefei executivului de la Londra a venit o scrisoare de la Bruxelles, semnată de Jean Claude Juncker și de Donald Tusk. În acest document, cei doi lideri europeni au numit acordul UE-UK “un compromis cinstit care permite o retragere ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană, astfel încât consecințele negative ale Brexitului să fie limitate”. De asemenea, președinții Comisiei și Consiliului au mai afirmat că UE “dorește să stabilească o relație cu Uk pe cât de strânsă se poate”, relație ce va fi bazată pe un nou tratat a cărei negociere va începe imediat după Brexit.

Totuși, din scrisoarea de la Bruxelles lipsește cu desăvârșire data de 29 martie, încă un semn că Brexitul ar putea fi amânat. Despre semnarea acordului de ieșire, Tusk și Juncker au spus doar că acest lucru se va întâmpla după ce acordul va fi validat de Parlamentul Britanic. De asemenea, lipsește și vreo portiță pentru o eventuală renegociere a tratatului semnat până acum.

CONSERVATORII vor un BREXIT mai dur

Conservatorii radicali se opun acordului May deoarece consideră că Marea Britanie va rămâne prea legată de UE, ceea ce ar încălca dorința de la referendumul din 2016. Aceștia preferă un Brexit dur, fără acord, decât cu înțelegea Theresei May. În schimb, laburiștii înclină către a rămâne în UE, așa că sunt de părere că acordul agreat de executiv cu ceilalți lideri europeni e prea dur.

Dacă Marea Britanie va mai rămâne membră a UE până în iulie, vor fi create noi complicații foarte mari. Dacă țara iese din blocul comunitar la 29 martie, va fi înainte de alegerile europarlamentare din mai, iar noi deputați britanici nu vor mai fi aleși. Dacă data Brexitul va avea loc în iulie, atunci vor trebui aleși alți europarlamentari britanici, pentru un mandat care se anunță foarte, foarte scurt. În iulie va avea loc prima reuniune a noului PE.

Brexitul ar trebui să fie cea mai mare provocare din timpul președinției române a Consiliului UE, dar dacă data va fi mutată în iulie, va cădea pe mandatul Finlandei.

 

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Guvernul a acordat aproape 1 miliard de euro pe cercetare și dezvoltare în 2017
România a acordat 945 de milioane de euro pe cercetare și dezvoltare în anul 2017, ...