Viorica Dăncilă recunoaşte că Franţa şi Olanda fac presiuni pentru achiziţionarea corvetelor

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE Principal

Guvernul român a aprobat încă din 15 februarie 2018 programul de achiziţionare a corvetelor multifuncţionale, în valoare de 1,6 miliarde de euro. După ce secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel în legătură cu scurgerea de informaţii legate de derularea programului de înzestrare cu corvete, procedura de achiziţie a fost suspendată.

Prezentă în studioul Antena 3 de la Strasbourg, în emisiunea „Sinteza Zilei,” Viorica Dăncilă a recunoscut pentru prima dată că se fac presiuni din partea Olandei şi Franţei care impun condiţii de vot pentru aderarea ţării noastre la Schengen.

„României i se impun nişte condiţionări”

„Eu cred că România trebuie tratată în mod egal cu celelalte state membrie. Faptul că i se impun nişte condiţionări, iar altor ţări nu, nu trebuie să mai acceptăm. Poate dacă, de prima dată, eram atâta de fermi şi stăpâni pe noi, nu ajungeam în situația în care să fim trataţi diferenţiat. Acum aceste lucruri au luat sfârşit. Trebuie să avem aceeaşi atitutdine prin care să cerem respect ţării noastre şi cetățentilor români”, a răspuns Viorica Dăncilă, la întrebarea lui Mihai Gâdea dacă există un joc.

Printr-o excesivă transparenţă a Ministerului Apărării, caracteristicile navelor de luptă şi soluţiile tehnice au fost împrăştiate către toţi participanţii la licitaţie, în loc să fie cunoscute numai de compania constructoare, scrie Monitorul Apărării. Până la urmă au ajuns la finalul licitaţiei trei competitori : olandezii de la Damen, italienii de la Ficantieri şi francezii de la Naval Grup.

Naval Grup este o companie franceză în care statul deţine 62% din acţiuni. Damen, o companie olandeză de familie, a fost acuzată anul trecut de corupţie. Aceasta are un contract de colaborare cu şantierul naval din Mangalia, producând anul trecut o corvetă Sigma, pentru marina mexicană.

Fincantieri este cel mai mare producător de nave din Europa, cu acţiuni listate la bursă, având cifra de afaceri de 5 miliarde de euro anul trecut.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
De ce Verhofstadt îl ameninţă pe Tăriceanu că-l dă afară din Grupul Alianței Liberalilor și Democraților?
Guy Verhofstadt l-a ameninţat ieri pe preşedintele ALDE România, Călin Popescu Tăriceanu, că ar putea fi ...