Președintele Iohannis s-a dus la Aachen pentru nimic? Nu ne spune despre Action Plan UE 2.0 sau nu știe?

Marius Ghilezan OPINIE Principal

Textul Tratatului franco-german, semnat astăzi la Aachen, are 16 pagini. « Despre conținutul acestuia nu se pot spune multe lucruri ieşite din comun, ci trebuie reţinut că este un document cu caracter deopotrivă politic şi tehnic, cu apel la principii nobile dar şi cu multe pasaje neutre, cu o serie de generalităţi (altminteri inevitabile în asemenea ocazii), scrie Bogdan Naumescu, conferențiar la Babes Bolyai, membru al Platformei 100 și contributor la Hotnews.

Președintele român s-a dus la ceremonie, iar presa colaboraționistă a interpretat spusele prezidențiale drept excepționale. Klaus Iohannis s-a referit la spiritul de la Aachen. Și a amintit de convergență, motto-ul președinției române a CE. Nu a făcut referire la care spirit? La cel al lui Charlemaine sau al echipei de fotbal Alemannia Aachen? Păi dacă textul tratatului nu are modificări majore față de cel semnat între Adenauer și Charles De Gaulles în așa numitul Tratat de la Élysée din 22 ianuarie 1963, de ce s-a mai dus? De mutat ficusul?

Singurul element de noutate din acest document semnat între un cancelar aproape de pensie și un tânăr răvășit de complexele vestelor galbene este reapariția ideii de armată europeană.

Sigur că spiritul e altul decât litera textului. Poate că cele două mari puteri au pus bazele unui Action Plan pentru UE 2.0, mai restrânsă, mai compatibilă economic și mai gata de acțiune și nimeni n-a sesizat esența.

Nu mă așteptam ca președintele României să avertizeze semnatarii noului Tratat că o Europă în două viteze ar lăsa o parte dintre țări în urmă. Dar discursul său a fost “excepțional.”

Cei care am citit istoria, atfel decât la școală, știm că tratatele de-a lungul timpului au mai avut și acorduri secrete. Nu s-au întâlnit Macron cu Merkel pentru că nu aveau ce face sau să bifeze încă o acțiune.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Wall Street Journal: Germania vrea ca Europa să creadă că dependența de gaz rusesc e bună
Un editorial din Wall Street Journal, semnat de echipa celebrului și influentului ziar de afaceri, ...