“Rața bleagă” și “Jupiter” s-au îmbrăcat în tratate pentru repornirea motorului federalist al UE
Angela Merkel și Emmanuel Macron au semnat un nou tratat, despre care ei spun că va relansa relația franco-germană și, pe cale de consecință, întregul proiect european. Ceremonia a avut loc în orașul german Aachen, capitala imperială a Împăratului Carol cel Mare (Charlemagne), care a domnit și peste actualele teritorii ale Franței și Germaniei. Tot aici este și locul unde 31 de împărați ai Sfântului Imperiu Român de neam german au fost încoronați ca Regi ai Germanilor. Un loc simbolic mai mult pentru germani, decât pentru francezi.
Doi looseri electorali proclamă că naționalismul și populismul sunt principalele amenințări pe care trebuie să confrunte
În esență, noul tratat, care vin în completarea unuia similar semnat acum 56 de ani de Konrad Adenauer și Charles de Gaulle, promite să întărească și să aprofundeze cooperarea franco-germană și să deschidă calea reformării UE. Angela Merkel, numită “rață bleagă” de un aliat politic, deoarece și-a pierdut sprijinul în partid iar sfârșitul ei politic este iminent, și Emmanuel Macron, detestat de trei sferturi dintre francezi, au numit naționalismul și populismul drept principalele amenințări pe care trebuie să confrunte.
În cele 16 pagini ale sale, noul tratat franco-german este plin de intenții bune, dar lucrurile concrete cam lipsesc, cum a notat și presa germană. În plus, creează mai multe paralelisme cu rolurile Pieței Unice și NATO.
Ce spune tratatul de la Aachen:
- SECURITATE: Cele două țări “vor aprofunda cooperarea în politica externă, dar și în apărarea internă și externă”. Ele se angajează să “ofere ajutor și asistență prin toate mijloacele pe care le au la dispoziție, inclusiv forțe armate, în cazul unor agresiuni împotriva teritoriilor lor”. Va fi creat un Consiliu de Securitate și Apărarea Franco-German, care să direcționeze asemenea angajamente. Angela Merkel a spus că scopul este construcția unei “CULTURI MILITARE COMUNE” care “SĂ CONTRIBUIE LA CREAREA UNEI ARMATE EUROPENE”. Oare autorii textului au uitat de Articolul 5 din tratatul NATO, care angajează aliații să intervină în cazul în care o țară membră este atacată?
- DIPLOMAȚIE: Primirea Germaniei ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU este o prioritate a diplomației franco-germane. Ambele țări își vor coordona pozițiile în cadrul ONU și vor facilita crearea unei poziții unificate a UE în cadrul ONU
- RELAȚII TRANSFRONTALIERE: Tratatul face referire la legături mai strânse între cetățeni și companii din ambele țări, care se vor forma prin proceduri accelerate pentru promovarea unor proiecte și prin comitete de cooperare transfrontalieră formate din state, comunități și parlamente. Bilingvismul, franceză și germană, în zonele de graniță, a fost confirmat. O dată pe trimestru, un ministru al unei țări va participa la ședințele de guvern ale celeilalte țări.
- ECONOMIE ȘI CLIMĂ: crearea unor zone economice franco-germane cu reguli comune și armonizarea legislației din domeniul afacerilor. Parisul și Berlinul mai promit proiecte comune în domeniul energiei, energiei regenerabile și eficienței energetice.
Oare autorii textului au uitat de Articolul 5 din tratatul NATO, care angajează aliații să intervină în cazul în care o țară membră este atacată? Și de componentele economice și comerciale a Uniunii Europene, care prevăd deja cooperări transfrontaliere, reguli comune pentru afaceri, proiecte comune, etc?
Lozincile lui Macron
Emmanuel Macron nu lasă loc de critici. “Cei care uită importanța reconcilierii franco-germane devin complici la crimele trecutului. Cei care răspândesc minciuni rănesc oamenii pe care consideră că îi protejează, deoarece vor să repete istoria” – a spus președintele francez la Aachen.
Preşedintele Franţei, acuzat de trădare
Oponenții noului tratat franco-german au fost foarte vocali. Marine Le Pen, lidera naționalistă, l-a acuzat pe Emmanuel Macron că acțiunile sale sunt vecine cu trădarea. Gaullistul Nicolas Dupont-Aignan a spus că tratatul reprezintă supunere și că Franța se pune în mâinile Germaniei. Iar șeful partidului conservator Alternativa pentru Germania, Alexander Gauland, a afirmat că Parisul și Berlinul vor să creeze o super-UE în cadrul Uniunii Europene.