Newstatesman: ”Românii sunt fermecători, plini de resurse, pregătiți pentru secolul al XXI-lea”
”Cunoscut pentru corupție, orfani și Dracula, România dorește să devină o națiune modernă, dar nu are nici o șansă,” scrie Mathew Engel în publicația liberală britanică Newstatesman.com.
Povestea unui cărăuș al marilor autostrăzi
Articolul cu tentă dramatică descrie țara noastră drept una cu multe rămâneri în urmă. Pentru că orice poveste are și un erou, a fost ales Viktor, un bărbat care a plecat din România cu un mini-volum (un fel de mini microbus) până în Portugalia, făcând 4.000 de km în cincizeci de ore, cu trei ore de somn. A stat în țara lusitanilor opt ore și a purces din nou la drumul de întoacere. „Este mai mult decât un șofer de autobuz”, a scris Juan Moreno în revista germană Der Spiegel, după ce a făcut călătoria cu Viktor în 2015. „El e un transportator de bunuri, face în paralel și pe curierul de bani, fiind și mesager, dar și contrabandist de țigări”, potrivit publicației britanice.
Viktor este văzută ca o întruchipare a „celor patru libertăți” ale UE: mișcarea bunurilor, a serviciilor, a oamenilor și a capitalului. Și mai ales al felului de a fi al românilor.
România a pierdut aproape 2 milioane de oameni după căderea lui Ceaușescu
Jurnalistul englez vorbește despre faptul că după judecata cvasi-judiciară a lui Nicolae Ceaușescu de Crăciun în 1989, când populația României era de 23,5 milioane, țara noastră a reușit să piardă aproape două milioane de oameni.
”România are aproape aceeași dimensiune ca și Marea Britanie; se golește mult mai repede decât Marea Britanie a fost umplută. Oamenii ei sunt peste tot. Boom-ul construcțiilor germane se datorează lor. Același lucru spun și producătorii de asparagus și de carofi. Fără ei multe sectoare din vest nu s-ar fi dezvoltat. În cadrul articolului este citat un proprietar de abator. „Există țări în Europa cu o reputație proastă, există țări cu reputație foarte rea și apoi există România”.
Conducătorii caută îmbogățirea, nu dictatura
Cu toate acestea, mulți români nu sunt doar inteligenți. Sunt, de asemenea, fermecători, plinide resurse, pregătiți pentru secolul al XXI-lea. Microsoft și alte firme mari de tehnologie recrutează direct din universitățile din România. Bucureștiul este un oraș viguros și vesel.
Autorul amintește de un film mai vechi, de dinainte de război în care actorul Rodney Ackland a întrebat de unde e omul? ”România” – a venit răspunsul. ”Nu este o naționalitate, este o profesie,” a răspuns tot el.
La guvernare este un partid social democrat doar cu numele. Principalul scop al conducătorilor este îmbogățirea, nu dictatura. Țara are mult tradiții, dar niciuna dintre acestea nu era a unei guvernări cinstite.
După mai multe interviuri, publicistul britanic spune că mai mult dintre jumătate dintr lucrătorii din occident ar vrea să se întoarcă. Nu același lucru se întâmplă cu oamenii inteligenți.