Războiul Rece ar putea reîncepe de săptămâna viitoare
Cursa înarmărilor ar putea reîncepe sâmbătă
Rusia mai are timp până în acest weekend ca să se conformeze prevederilor tratatului INF, a avertizat șeful NATO. Aflat la București, Jens Stoltenberg a reamintit că ultimatumul dat de Statele Unite Moscovei va expira în sfârșitul acestei săptămâni, mai precis de 2 februarie.
„Depinde de Rusia ca să păstreze tratatul. Deoarece Rusia s-a pus în pericol. Rusia a creat și desfășurat noi rachete cu rază intermediară de acțiune în ultimii ani. Este o încălcare clară a tratatului INF iar la reuniunea ministerială a NATO din decembrie 2018, Statele Unite au spus că vor începe procesul de retragere din tratat în 60 de zile dacă Rusia nu se conformează. Toți aliații NATO au fost de acord că este important ca Rusia să se conformeze și să o facă într-un mod transparent și verificabil.
Este urgent deoarece perioada de 60 de zile se termină în acest weekend. Iar dacă Rusia nu se conformează, atunci va trebui să ne pregătim de o lume fără tratatul INF și cu un număr și mai mare de rachete rusești care încalcă tratatul. Aceste rachete sunt greu de depistat și mobile. Pot avea focoase nucleare. Pot ajunge în orașe europene. De aceea, suntem foarte îngrijorați deoarece subminează cheia de boltă a securității europene – tratatul INF” – a transmis secretarul general al NATO de la București.
Tratatul INF a eliminat rachetele nucleare din Europa
Tratatul INF, sau tratatul forțelor nucleare intermediare, a fost documentul care a retras armele nucleare din Europa. Acordul din 1987 dintre Statele Unite și URSS prevede că cele două țări renunță la toate rachetele convenționale și nucleare cu rază de acțiune între 500 și 5500 de kilometri (mai puțin cele lansate de pe mare). De asemenea, altele noi nu puteau fi construite. Până în mai 1991, 2692 de arme care contravin tratatului au fost eliminate. Practic, un atac-supriză american sau sovietic în Europa devenea extrem de improbabil.
Rusia și SUA se acuză reciproc de încălcarea acordului INF
Doar că, în ultimul deceniu, Rusia și Statele Unite s-au acuzat reciproc de încălcarea prevederilor tratatului. Pentru Moscova, sistemul de apărare antirachetă american contravine înțelegerii din 1987, deși SUA și NATO au spus în repetate rânduri să e vorba de armament strict defensiv. În schimb, Rusia a dezvoltat mai multe rachete precum Topol M, RK-55 Relief și RS-26 Rubezh, a căror rază de acțiune cade sub limita de 5500 de kilometri. Moscova le încadrează ca rachete intercontinentale, deși au fost testate și la distanțe de 2000 de kilometri.
Ultimatumul american expiră de 2 februarie
În decembrie 2018, la reuniunea ministerială a NATO, secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a spus că la finalul ultimatumului 60 de zile, țara sa nu va mai ține cont de prevederile tratatului. Adică Statele Unite ar putea reîncepe dezvoltarea, producția și desfășurarea de arme cu rază scurtă și intermediară încă de săptămâna viitoare. Tratatul INF stipulează că o țară semnatară trebuie să notifice cu șase luni înainte intenția de retragere. Acestă perioadă va începe din acest weekend.
Moscova continuă să nege că noile sale rachete încalcă tratatul INF, dar ani de zile le-a negat existența, așa că oficialii de la Kremlin au puțină credibilitate în ochii Occidentului. Adjunctul ministrului rus al Apărării, Serghei Riabkov, a acuzat Statele Unite că au impus un ultimatul arbitrar și că nu se așteptau, de fapt, la niciun răspuns de la Rusia. Oficialul a spus că Washingtonul a perioada de 60 de zile maschează decizia internă luată de autoritățile americane de retrage țara din tratatul INF.
China, un potențial pericol pentru SUA și Rusia
„Elefantul” din acest scandal pe care toți îl văd, dar nimeni nu îl bagă în seamă, este China. Beijingul nu este în niciun fel constrâns de tratatul INF și a dezvoltat fără niciun fel de control rachete cu rază medie și intermediară. Acestea sunt potențiale amenințări atât pentru Rusia, cât și pentru Statele Unite, iar aceste țări nu pot răspunde Chinei cu aceeași monedă în caz de atac.