SRI-ul german, învins în justiție de politicieni abuzați. Ce riscă acum spionii lui Merkel?
Partidul naționalist AfD (Alternativa pentru Germania) a reușit să învingă în justiție BfV, echivalentul german al SRI. Agenția de informații a fost găsită vinovată că a defăimat formațiunea politică, prin declarațiile sale publice.
Totul a început în ianuarie anul acesta. Atunci BfV a anunțat, într-o conferință de presă, că a decis să trateze AfD drept un „caz test”. Această clasificare permite spionilor să folosească materiale publice ca să investigheze dacă partidul reprezintă o amenințare la adresa constituției. Autoritățile pot să declare că o formațiune politică este un „caz test” dacă detectează primele semnale de extremism.
Abuzurile SRI-ului german, învinse în justiție
Dar acum, un tribunal din Koln a hotărât că BfV nu a putut să-și justifice decizia în cazul partidului naționalist. În plus, judecătorii au acuzat agenția de informații că anunțul din ianuarie a fost disproporțional și că a încălcat normele constituționale privind protecția partidelor politice.
Alexander Gauland, co-președinte al AfD, a spus că decizia este o victorie pentru partidul său. Politicianul german i-a sfătuit pe oponenții săi politici să nu mai exploateze BfV pentru propriul interes. Celelălt co-președinte, Alice Weidel, a cerut demisia șeful agenției de informații, deoarece a dovedit că nu este neutru.
AfD: Acțiunile BfV, instrumentalizări motivate politic
Alți lideri ai partidului au mers și mai departe. Purtătorul de cuvânt Jorg Meuthen a declarat că hotărârea tribunalului a arătat că acțiunile BfV nu sunt în concordanță cu principiile statului de drept și că sunt doar instrumentalizări motivate politic. Iar parlamentarul AfD Roland Hartwig a afirmat că este alarmant să vezi că instituția care trebuie să apere constituția o încalcă.
Vinovăția BfV, una dintre instituțiile de forță ale Angelei Merkel, vine într-un moment cum nu se poate mai prost.