Vechi liberal: PNL nu arată că e o alternativă dacă repetă doar „Dragnea e hoț”. Vezi cine a zis asta!
Radu Zlati, membru PNL din 1990 și apropiat al lui Crin Antonescu, a criticat în mod usturător actuala conducere a PNL. Principalul motiv: modul în care cel mai vechi partid din România face opoziție. Ca să câștige voturi, liberalii nu trebuie doar să atace coaliția de guvernare cu orice ocazie. În schimb, partidul trebuie să-și prezinte propriile strategii și idei, ca să atragă oameni. După 2014, a scris Radu Zlati pe blogul său, opoziția făcută de PNL a fost caracterizată de încrâncenare. Doar că această strategie nu numai că nu a atras susținători noi, a alienat și din cei vechi. Vechiul liberal a făcut și o listă a neajunsurilor PNL la ora actuală:
- încrâncenarea cu care PNL s-a poziționat pe o linie de opoziție dură la toate inițiativele PSD: ne-am pierdut adesea timpul criticând PSD în loc să ne promovăm propriile noastre viziuni asupra societății, economiei, etc. De exemplu criticăm OUG 14 la nesfârșit, în bluclă, în loc să spunem clar cum am proceda noi ca să mărim baza de venituri a statului; sau ca să micșorăm cheltuielile fără să afectăm funcționalitatea statului și a serviciilor pe care acesta le prestează.
Încrâncenarea nu aduce voturi
- puținele inițiative cu care PNL iese în fața națiunii fac parte din întrecerea ”cine dă mai mult”, iar electoratul PNL nu apreciază acest gen de întreceri de populism, chiar dacă unele dintre aceste inițiative ar putea să revendice justificări în plan social (de exemplu familiile cu copii puteau și pot să fie ajutate și altfel decât cu mult lăudata dublare a alocațiilor).
- poziționarea contra a PNL, fără nuanțe, la toate inițiativele PSD privitoare la reforma justiției, când este evident pentru oricine că unele dintre aceste inițiative sunt corecte în raport cu degradarea la care Justiția română ajunsese în urma implicării (neconstituționale și nelegale!) a serviciilor în actul de justiție.
Liderii PNL trebuie să fie o alternativă viabilă la cei ai Puterii
- personalizarea excesivă. Este redundant și devine oarecum irelevant mesajul Dragnea e un hoț sau Dăncilă e proastă. Da, o mare parte a electoratului, inclusiv o parte a electoratului PSD, realizează aceste adevăruri simple. Dar nu Dragnea ar trebui să fie linia directoare a PNL. Ci PNL. Adică criticând o persoană care este de criticat câștigi mai puțin, electoral vorbind, decât punându-te în evidență pe tine însuți (ca partid, ca lideri): cine ești, ce vrei să faci, ce poți să faci cu resursele pe care le ai la dispoziție. Repet: avem dreptate când spunem că Dragnea fură. Dar vom muri cu dreptatea în mână (am spus că Dragnea fură în 2016 – vezi faimosul clip al Alinei Gorghiu – , și rezultatul a fost că electoratul ne-a penalizat cumplit pentru lipsa de viziune dovedită) dacă nu vom reuși să convingem (în primul rând propriul electorat, pe care eu îl apreciez la a fi peste 25%, iar apoi electoratul nedecis) că noi suntem o alternativă viabilă la PSD, iar liderii noștri o alternativă dezirabilă la Dragnea & Co.
sursă: https://raduzlati.com/2019/03/05/ce-spun-sondajele/
Loading...