Prietenul lui Iohannis vrea MCV pentru toată UE

Valentin Borcea ACTUALITATE ECONOMIC INTERNATIONAL POLITIC SOCIAL

Manfred Weber, liderul PPE din Parlamentul European și potențial președinte al Comisiei Europene, vrea un MCV pentru toate țările din UE. Propunerea a venit într-un articol publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung, semnat și de Udo di Fabio, fost judecător constituțional german.

Cei doi, Weber și di Fabio, vor crearea unui organism independent care să monitorizeze statul de drept din toate țările membre. Instituția ar urma să analizeze independența justiției, riscuri legate de corupție și libertatea presei. De asemenea, ar urma să prezinte și soluții pentru problemele găsite.

MCV pentru toată Europa

Organismul ar urma să fie format din 9 oameni, aleși dintre magistrații de top ai statelor UE. Țările ar urma să fie analizate o dată la fiecare doi ani. Dacă sunt suspiciuni auspra unor încălcări grave ale statului de drept, ca fi dat un „cartonaș galben”. Asta ar declanșa imediat o anchetă a Comisiei Europene sub articolul 7. Dacă suspiciunile sunt confirmate, țara în cauză va primi „cartonaș roșu”. Situația va fi înaintată Curții Europene de Justiției. Dacă tribunalul dă un verdict împotriva țării, CE va propune aplicarea de sancțiuni de către PE și Consiliul UE.

Sancțiunile vor fi legate de accesul la fondurile europene. Raporturile publicate de comisia independentă de judecători vor fi ca un nou fel de rating de țară. Un rating mic înseamnă că nu toate fondurile disponibile vor fi alocate. Manfred Weber a spus că a ajuns la aceste propuneri deoarece actualul proces cu articolul 7 este lung și greoi.

Statele membre UE ar urma să fie anchetate o dată la doi ani

Una dintre primele reacții a venit din Ungaria. György Bakondi, consilier pentru securitate al lui Viktor Orban a spus că ideea lui Manfred Weber este o nouă dovadă că UE vrea să construiască un Imperiu, prin pedepsirea statelor membre, în loc să construiască o alianță de țări libere.

Manfred Weber a publicat articolul în FAZ la o zi după ce a fost la București, la summitului aleșilor locali ai PPE. Aici și-a exprimat sprijinul pentru candidatura LC Koveși la postul de procuror șef european. De asemenea, l-a ridicat în slăvi și pe liderul de la Cotroceni: „există o singură persoană care ne dă încredere în faptul că România poate rămâne un partener, iar acesta este președintele vostru, Klaus Iohannis”. Iohannis, la rândul său, l-a numit pe Manfred Weber „prietenul meu”

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Daniel Zamfir: „Indicele ROBOR trebuie să dispară din ratele românilor”
Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, le recomandă colegilor săi transmiterea către Guvern şi ...