România, cea mai mare masă salarială din istorie. Vezi cum ne raportăm la media UE

Cosmin Ţintă ACTUALITATE ECONOMIC SOCIAL

România a avut în 2018 o masă salarială (formată din totalitatea sala­ri­ilor din economie şi a ta­xe­lor şi contribu­ţi­ilor afe­rente aces­tora) de 80,3 mi­liar­de de euro, în creş­tere cu 12 miliarde de euro faţă de 2017 şi la cel mai ridicat nivel din istorie. Procentual, masa sa­larială a României a înregistrat în 2018 faţă de 2017 cea mai mare creştere din UE: de 17%, arată Ziarul Financiar.

Creşterea salariului mi­nim pe economie, majorările de salarii din mediul privat (de 4 – 5% în medie), dar şi presiu­nea de pe piaţa muncii gene­ra­tă de defi­ci­tul de per­sonal au forţat an­ga­jatorii din me­diul privat să crească sala­riile, iar acest lu­cru s-a observat în datele pri­vind masa salarială.

România se află, însă, abia pe locul 16 din UE în funcţie de nivelul facturii sa­lariale totale, deşi se află pe locul 7 după nu­mărul de locuitori. Raportată la PIB, masa sala­rială din Ro­mânia a ajuns în 2018 la nivelul de 39,8% din PIB, cu mult sub media UE de 47,7% din PIB. Spre comparaţie, în Ger­ma­nia, care deține cea mai mare masă sala­ria­lă din UE, aceasta reprezintă 51,5% din PIB , ridicându-se în 2018 la 1.745 miliarde euro.

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
LEUL ia un pic de forţă. Scad EURO şi dolarul!
Cursul valutar comunicat de Banca Națională a României (BNR), în data de 21 martie 2019, ...