Doi sugari bolnavi de cancer, vindecaţi prin terapie imunitară
Medicii de la Londra susţin că au vindecat doi copii de leucemie, după prima încercare din lume de a trata cancerul cu celule imunitare de inginerie genetică de la un donator, susţin sursele Happymed.tv din Marea Britanie, confirmate de o serie de publicaţii de nişă.
Într-o primă fază, copiilor li s-au transferat pe cale sanguină celule T de inginerie genetică de la o altă persoană. Experimentele, care au avut loc la Spitalul Great Ormond Street din Londra, deschid perspectivele terapiei celulare off-the-shelf.
Gardienii activaţi şi gata de luptă
Celulele T sunt o serie de gardieni de apărare ai organismului împotriva infecţiilor sau a celulelor străine. Ele se cheamă T-helper pentru că sunt activate doar în timus. Aproximativ 98% din timocite mor în timpul procesului de maturizare din timus, nefiind în stare sa treacă de selecţiile pozitive sau negative, în timp ce cele 2% rămase devin celulele T imunocompetente. Acestea, odată activate, ar fi cele care mănâncă celulele tumorale.
Abordarea doctorilor londonezi ar putea reprezenta o provocare pentru companiile, printre care Juno Therapeutics și Novartis, fiecare cheltuind zeci de milioane de dolari pe tratamente de pionierat privind colectarea propriilor celule sanguine ale pacientului, modificarea acestora și apoi reintroducerea lor în circuit.
Citiţi mai mult! Happymed.tv