Japonia va intra în epoca imperială a ORDINII și ARMONIEI

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Japonia a anunțat numele noii epoci, sau Gengo, care va începe la 1 mai, o dată cu urcarea pe tron a Principelui-Moștenitor Naruhito. Astfel, domnia noului Împărat al Japoniei se va numi „REIWA”, ceea ce înseamnă Ordine și Armonie. Actuala eră imperială, cea a împăratului Akihito, se numește Heisei, ceea ce înseamncă „obținerea păcii”. Aceasta se va încheia la 30 aprilie, atunci când actualul suveran nipon va abdica.

Numele epocii este extrem de important pentru toți japonezii, deoarece va defini anii ce vor urma și va influența viața de zi cu zi a oamenilor. De asemenea, calendarul oficial japonez va începe, de la 1 mai, de la Reiwa 1. Numele erei imperiale este anunțat din timp, astfel încât firmele să se poată pregăti. Numele Reiwa va apărea în toate documentele oficiale.

Reiwa, numele erei Împăratului Naruhito

Numele este inspirat din Manyoshu, cea mai veche antologie existentă de poeme japoneze. Acest lucru este o premieră, deoarece numele erelor erau alese până acum din poezii chinezești. Pasajul care a inspirat Reiwa poate fi tradus așa:

într-o noaptea, sub lumina lunii, la început de primăvară, aerul este proaspăt iar vântul este calm. Florile de prun sunt înflorite care o femeie frumoasă care se dă cu pudră albă în fața oglinzii, iar mirosul florilor este precum cel al hainelor parfumate cu tămâie japoneză.”

Premierul Shinzo Abe a explicat sensul și explicația numelui noi ere spunând: „Avem grijă de cultură atunci când oamenii, în cel mai frumos mod, își pun inimile una lângă alta”. Șeful guvernului a mai spus că Reiwa reprezintă speranța că fiecare japonez își va îndeplini aspirațiile asemeni unei flori de prun care înflorește după o iarnă severă. Manyoshu simbolizează cultura profundă a Japoniei iar în asemenea momente de cotitură pentru națiune, sunt multe valori japoneze care nu trebuie să se piardă, a transmis Shinzo Abe.

Japonia se pregătește de intrarea într-o nouă epocă imperială

Potrivit presei din Japonia, guvernul a propus șase nume diferite pentru noua epocă, fiecare ales de diverși experți. Numele ideal trebuie să aibă un sens pozitiv, care să reprezinte idealurile națiunii, să fie format din două caractere sau kanji, să fie ușor de scris și de citit, să nu mai fi fost folosit până acum ca nume de eră sau ca nume postum pentru împărat și să nu fie un cuvânt folosit curent.

Au fost până acum doar patru ere în istoria modernă a Japoniei: Meiji (domnie luminată, 1868-1912), perioada când Japonia s-a modernizat și a devenit o mare putere, Taisho (mare dreptate, 1912-1926),  Showa (armonie luminată 1926-1989), perioada de domnie a Împăratului Hirohito, care a inclus războiul mondial și miracolul economic de după, și actuala eră Heisei (1989 – 2019).

Împăratul Akihito va abdica la 30 aprilie, deoarece a spus că vârsta înaintată, 82 de ani, nu îi mai permite să-și îndeplinească atribuțiile oficiale. La 1 mai, fiul lui cel mare, va urca pe Tronul Crizantemei și va deveni Împăratul Naruhito.

Citește ce îl leagă pe Împăratul Japoniei de România:

Akihito, împăratul japonez născut prin binecuvântarea Fericitului Vladimir Ghika, va abdica în favoarea fiului său

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Să faci nunta în Palatul BUCKINGHAM? Da, va fi posibil!
Palatul Buckingham, reședința oficială a Reginei Marii Britanii, își va deschide porțile pentru cei care ...