Foc încrucișat asupra României. Replica Guvernului de la București
O adevărată rafală de avertismente a fost lansată miercuri asupra României, la „trăgaci” acționând, pe rând, șeful Parlamentului European, Antonio Tajani, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și ambasadele a 12 țări.
Antonio Tajani a făcut o declarație de susținere a Laurei Codruța Kovesi la începutul ședinței plenare a Parlamentului European: „Am aflat cu îngrijorare că Laura Codruța Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror șef, a fost pusă de autoritățile române sub control judiciar, care înseamnă limitarea libertății sale personale, nu poate să părăsească țara fără autorizație, trebuie să se prezinte zilnic la poliție și nu poate să facă declarații de presă. Pe baza principiului neingerinței și neimplicării în activitățile autorităților judiciare și cerând respectarea prezumpției de nevinovăție, doresc să exprim preocuparea PE în legătură cu situația astfel creată.”
Replica a venit din partea premierului Viorica Dăncilă, în deschiderea ședinței de guvern: „Am fost surprinsă de declarațiile lui Antonio Tajani, președintele Parlamentului European. Cred că niciun factor sau decident politic, fie chiar președintele Parlamentului European, nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale. Ni se cere să nu intervenim în actul de justiție și mi se pare corect, dar oficialii europeni ne cer să oprim o anchetă penală. Le spun clar că premierul României nu a intervenit și nu va interveni în actul de justiție.”, a declarat Viorica Dăncilă la început ședinței de Guvern.
Un singur „dor”, pe mai multe voci: România ascultătoare
Un mesaj transmis de Ambasada Franței la București în numele a 12 țări partenere cu România (Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Statele Unite) solicită Guvernului să nu dea OUG-urile pe tema justiției și să nu afecteze statul de drept. „În opinia țărilor partenere, este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.
Modificările propuse prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune.”, se arată în scrisoarea comună a ambasadelor.
Răspunsul premierului a fost unul fără precedent: „Am văzut punctul de vedere al unui grup de ambasadori. Am vrut sa am o discuţie individuală cu fiecare ambasador din acest grup, dar au refuzat. Vă reamintesc, doamnelor şi domnilor ambasadori, că suntem România şi că am dialog direct cu omologii mei. Le recomand să se adreseze direct autorităţilor din tara din care fac parte, pentru că în niciun stat ambasadorii nu fac agenda primului ministru si eu nu o să permit acest lucru. Trebuie să arate respect pentru România, aşa cum ambasadorii noştri, în fiecare stat, fie membru al UE, fie un stat terţ, au respect pentru statul respectiv”.
Și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că este imperativ ca România să continue lupta anticorupție și să nu „reverseze” progresele făcute în ultimii ani. „M-au surprins declarațiile prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, având în vedere că există o deschidere totală în privința pașilor de urmat. Am specificat de fiecare dată că va exista transparență. De aceea, declarația de azi a produs neclarități și nu i-am înțeles rostul pentru că nu este pliată pe realitatea existentă. Am să discut cu dl prim-videpreședinte legat de aceste aspecte”, a replicat Viorica Dăncilă.