„Multinaţionalele au ajuns să domine 70% din comerţ”

Cosmin Ţintă ACTUALITATE ECONOMIC SOCIAL

Producătorul român Agra’s din județul Alba, care își desface mezelurile în propria rețea de magazine, deplânge controlul aproape total al multinaționalelor în comerțul românesc. Deși este încă pe „plus”, acesta nu a mai putut deschide alte magazine în ultima perioadă și atrage atenția asupra efectului pe care l-a avut pesta porcină în producția internă de carne.

„Este o presiune din ce în ce mai mare din partea marilor lanţuri de hipermar­keturi şi supermarketuri, multinaţio­nalele au ajuns să domine 70% din comerţ. Noi duminica avem magazi­nele închise, dar hipermarketurile sunt des­chise. Ar trebui o reglementare prin lege ca hipermarketurile să fie închise duminica, oamenii să meargă la restaurante, la teatru, să cheltuiască altfel banii“, susține Dan Sărmăşan, pre­şedintele companiei, pentru Ziarul Unirea.

El mai spune şi că au crescut mult costurile cu materia primă, după valul de pestă porcină de anul trecut. „Aducem car­nea de porc din Germania, Austria şi Spania, sunt cazuri când preţul a cres­cut şi cu 25%. În România populaţia por­cină a fost afectată, unii jucători şi-au pierdut ştam­pila ovală şi nu mai pot vinde în spaţiul intracomunitar.“

„O mână criminală vrea distrugerea zootehniei”

Nu este prima voce dintre producătorii români care reclamă situația, zbătându-se să reziste pe piață. O ieșire năpraznică a avut vara trecută și unul dintre cei mai cunoscuți și respectați fermieri de la noi, pe fondul extinderii pestei porcine africane în România. Dimitrie Muscă vorbea atunci despre „o mână criminală care vrea distrugerea zootehniei”. Disperarea fermierului venea văzând cum, sub ochii producătorilor români, o întreagă industrie, cea a cărnii de porc, este distrusă peste noapte.

Citește și: România, piață de desfacere: „Întotdeauna apare un domn ambasador care le ia apărarea”

„ Cineva vrea să ne distrugă. Vorbim de o mână criminală care vrea distrugerea zootehniei. Că oricum vaci din 7 milioane mai avem 1 milion, din porci câți am avut 14 milioane mai avem 3-4 milioane (… ) Deci țara este rezolvată, este terminată, iar noi românii care ne-am înțărcat copiii cu carne de porc ajungem să cumpărăm sută la sută carne de porc!(…) Eu cred că cei responsabili trebuie să se trezească și să realizeze că vorbim despre distrugerea unei economii, a unui sector și până la urmă chiar a unei țări. Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar afirm cu toată responsabilitatea că îi doare în cot pe cei de la Uniunea Europeană că noi nu o să mai avem carne de porc. Din contră, zic: Lăsați, că vă dăm noi! (…) Europa și-a atins țelul pentru că există destulă carne de porc iar noi suntem o bună piață de desfacere pentru ei”, susținea agricultorul, care deține în județul Arad, la Curtici, o afacere integrată.

În primele zile după 1989, CAP-ul din localitate nu a fost distrus, ci privatizat. Inginerul Dimitrie Muscă le-a spus oamenilor că dacă vor lucra împreună și cultivă suprafețe mari de teren, vor rezista cu succes pe piață. În ferma sa cresc acum peste 35.000 de porci și 2.200 de bovine, a pus la punct o rețea de mici magazine, iar carnea și mezelurile de Curtici sunt apreciate în toată zona de vest a țării. Câteva mii de persoane trăiesc de pe urma afacerii,iar alte zeci de mii se bucură de produse bune și sănătoase.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Premierul Bulgariei va susţine LEGEA ANTICORUPŢIEI doar după ce va evalua situaţia din România
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, va susţine LEGEA ANTICORUPŢIEI doar dacă România are rezultate în acest ...