Mitropolitul Ioan al Banatului: „Efectele globalizării sunt mai puternice decât anumite bătălii”

Cosmin Ţintă ACTUALITATE SOCIAL

Mesaj puternic al ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, care subliniază importanța Ortodoxiei în viața și cultura poporului român și avertizează: „Dacă nu vom reactiva izvoarele culturii românești, riscăm să devenim doar o populație care trăiește într-o regiune din Sud-Estul Europei.”

Prelegerea ierarhului a avut loc în Galeria de Artă veche bisericească de la subsolul Catedralei Mitropolitane din Timișoara. Cuvântul a avut ca titlu „Țăranul român în dialog cu cerul” și face parte din conferințele prepascale cu tema: „Satul românesc, vatră de credință strămoșească și identitate națională”.

„Oricât s-a sfâșiat din această unică ie românească, spațiul cultural nu a putut fi distrus, cel puțin până acum, când vedem că efectele globalizării sunt mai puternice decât anumite bătălii”, a afirmat ÎPS Ioan al Banatului. „Taina neamului românesc este sfântă, deoarece creștinismul a sfințit mintea și cultura neamului nostru (…) Avem datoria morală de a păstra acest tezaur care face parte din tezaurul universal al omenirii”, a spus ierarhul. „Identitatea națională se păstrează prin cultură, aceasta fiind ogorul în care cresc florile unui neam. Dacă nu vom reactiva izvoarele culturii românești, riscăm să devenim doar o populație care trăiește într-o regiune din Sud-Estul Europei”, a spus răspicat ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.

„Să tragem clopotele să se trezească istoria, căci nu putem dormi cu capul pe istorie”

Înaltul ierarh ortodox nu prisosește nicio clipă din a fi alături de poporul român prin faptă, sfat și exemplu. În fiecare an, de ziua sa, ia masa cu nevoiașii. De nenumărate ori, a sărit în ajutorul celor mai necăjiți, asigurându-le acoperiș deasupra capului și masă caldă, iar mesajele sale către Neam au fost întotdeauna pe cât de calde, pe atât de puternice. Într-una dintre Pastoralele cele mai mișcătoare din ultimii ani, Mitropolitul Ioan al Banatului spunea: „Sunt atâtea popoare care au naufragiat în istorie. Noi, nu, pentru că am călătorit și vrem să călătorim și acum după semnul stelei care i-a condus pe magi. Dacă pe ei i-a condus până la Betleem, pentru noi, Domnul dă poruncă stelei să ne conducă la limanul cel de Sus, cel al bucuriei cerești.

Să tragem clopotele să se trezească istoria, căci nu putem dormi cu capul pe istorie.

Istoria nu înseamnă Cartea morții unui neam, ci ea este ogorul unde crește pomul vieții unui neam.

Să ne trezim din somnul rațiunii naționale, căci viața unui popor nu este umbră și vis, ci o ctitorie a lui Dumnezeu.

Doamne, dăltuiește în a noastră minte cuvintele Evangheliei Tale și iubirea de neam și de țară!”

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Satu Mare: o nouă săptămână de grevă la Electrolux
Peste 400 de muncitori de la fabrica de maşini de gătit Electrolux din Satu Mare ...