Polonia luptă să scadă dependența UE de gaz rusesc. Germania face fix pe dos!

Valentin Borcea ACTUALITATE ECONOMIC INTERNATIONAL

Polonia a primit un grant 215 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru construcția unui gazoduct care să aducă gaze din Norvegia. Banii au fost accesați prin programul european de dezvoltare a infrastructurii energetice, Connecting Europe Facility.

Acordul a fost semnat astăzi la Bruxelles de în prezența premierului polonez Mateusz Morawiecki și a comisarului pentru Energie, Maroš Šefčovič.

Proiectul se cheamă „Coridorul Norvegian” sau „Northern Gate”. Conducta va conecta rețeaua de distribuție a gazelor de cel din Norvegia, via Danemarca. Gazoductul va trece pe sub Marea Baltică și ar urma să fie gata în 2022.

Atac polonez la adresa Germaniei: “Nord Stream 2 arată lipsa solidarității UE”

Prin noua țeavă ar urma să curgă anual 10 miliarde de metri cubi de gaz natural norvegian direct către Polonia. În prezent, țara consumă 14 miliarde de metri cubi de gaz natural în fiecare an. Dar Varșovia nu vrea să țină tot gazul, ci să-l trimită și mai departe în Cehia, Slovacia, Ungaria, Ucraina și statele baltice.

Autoritățile poloneze au spus clar că unul dintre obiectivele proiectului este să reducă dependența Europei Centrale de gazul rusesc. Polonia a anunțat deja că nu va încheia contractul cu Gazprom. Pe lângă gazoductul din Norvegia, polonezii vor cumpăra și gaz lichefiat din SUA, ce va fi adus cu vaporul.

În tot acest timp, Germania merge mai departe cu gazoductul Nord Stream 2, construit în parteneriat cu Rusia. Asta deși proiectul este criticat din toate părțile, mai ales din SUA și din Polonia. Nemții par să fie dispuși și să suporte sancțiuni americane, doar ca să continue afacerile cu Rusia. „Merkel este interesată mai mult de gaze ieftine decât de securitatea europeană” a scris The Economist în februarie.

The Economist: Nord Steam 2 este o capcană şi Germania a căzut în ea

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Devine oficial noul „Război Rece”?
Rusia şi NATO au încetat complet să mai coopereze pe liniile militară şi civilă, a ...