„Lovitură grea pentru românii noștri din Ucraina!”
Parlamentul de la Kiev a adoptat controversata lege „cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, care reglementează peste tot limba ucraineană ca limbă obligatorie și este considerată de critici ca lege de „ucrainizare forțată”. Proiectul aduce atingere identității sutelor de mii de români din Ucraina, urmași ai locuitorilor Regatului României din teritoriile invadate în 1940 de U.R.S.S. și rămași înstrăinați după ruperea colosului sovietic.
Reacțiile de la București aproape că nici nu există. Militantul unionist George Simion, candidat independent la alegerile europarlamentare, trage, însă, un semnal de alarmă și spune că va face tot ce-i stă în putință pentru a împiedica promulgarea legii de către noul președinte ucrainean, Volodimir Zelenski.
„Lovitură grea pentru românii noștri din Ucraina! S-a adoptat legea care va reduce la tăcere limba română în Ucraina, iar acest lucru s-a petrecut cu încălcarea Cărții europene a limbilor minoritare și regionale, a Convenției cadru pentru protecția minorităților naționale, dar și a altor norme de drept international. De îndată ce preiau mandatul de europarlamentar, acest subiect va fi pe masa instituțiilor europene, iar o delegație a Parlamentului European se va deplasa la Cernăuți și Kiev!”, spune George Simion într-un comunicat de presă.
Candidatul independent la alegerile europarlamentare din 26 mai susține nu se va opri, însă, aici.
„Românii din Cernăuți și Herța, Maramureșul istoric, Sudul Basarabiei, Vidin și Timoc, dar și alte comunități istorice românești dispar, iar noi suntem martorii nepuntincioși ai acestei dispariții. Li se închid școlile, bisericile, li se interzic ziarele. Toți acești români au nevoie de o voce la nivel european. Voi semnala în Parlamentul European fiecare încălcare a drepturilor românilor din jurul granițelor și Balcani și îi voi trage la răspundere pe vinovați”, mai susține George Simion.
Controversata lege prevede că toţi cetăţenii Ucrainei trebuie să vorbească limba oficială de stat iar aceasta va deveni obligatorie în toate instituțiile și domeniile vieții. Nerespectarea cerințelor legislației lingvistice se va pedepsi cu amenzi usturătoare. Se întâmplă într-o țară în care, potrivit unui sondaj realizat în 2017, doar 68% din populaţie consideră limba ucraineană drept limbă maternă.