Patriarhul roșu i-a dat Lumină lui Vladimir Putin

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Pentru Rusia, cea mai importantă slujbă de Înviere a fost cea de la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. Este cel mai înalt lăcaș de cult ortodox din lume și se află în centrul celui mai mare oraș ortodox.

Locurile de onore au fost ocupate de Vladimir Putin, de premierul Dmitri Medvedev și de soția acestuia. Președintele rus a venit din nou singur, având în vedere că nu și-a făcut publică presupusa relație cu o gimnastă. De când este președinte, Putin a mers la Înviere la uriașa catedrală moscovită în fiecare an, mai puțin în 2003.

Învierea Domnului a fost anunțată de uriașele clopote ale Catedralei Hristos Mântuitorul, simbol al renașterii Rusiei după comunism. Clădirea originală a fost construită în secolul XIX, dar Stalin a distrus-o în 1932 deoarece voia să facă pe locul ei un uriaș Palat al Sovietelor. Dar din templul comunismului s-a realizat doar fundația. Construcția a fost oprită din cauza celui de-al Doilea Război Mondial și nu a mai fost reluată niciodată. Între 1995 și 2000 a fost ridicată, în același loc, o copie exactă a catedralei.

Patriarhul roșu de la Moscova

Un moment simbolic pentru starea Rusiei în prezent l-a avut în centru pe șeful Bisericii Ruse. Patriarhul Kiril a intrat în altar îmbrăcat în alb.

Dar când a ieșit cu Lumina, era înveșmântat din cap până în picioare în ROȘU APRINS. Coincidență sau nu, cravatele lui Putin și Medvedev, dar și rochia doamnei Medvedev erau în aceeași culoare. Tot în roșu a fost îmbrăcat tot soborul de preoți. A fost o congregație roșie.

Totuși, roșul nu are legătură cu comunismul. Pentru Biserica Rusă, roșul reprezintă triumful lui Iisus Hristos asupra morții și învierea. Chiar și așa, între Vladimir Putin și Patriarhul Kiril este o relație extrem de stânsă. În țările aflate în urma Moscovei în expansiune, preoții ruși sunt văzuți drept agenți de influență și soldați în sutană.

Loading...

One Comment

  1. Ce stire de doi lei! patriarhul rosu? la noi a fost un rabin rosu, care a coabitat cu comunistii,. de ce nu i se spune de catre presa (aservita) la fel? noi stim de ce!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Socialiștii au câștigat alegerile din Spania
Premierul spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a proclamat victoria partidului PSOE în alegerile parlamentare anticipate de ...