Sârbii și kosovarii au reluat dialogul. Va avea loc schimbul de teritorii?

Cosmin Ţintă ACTUALITATE INTERNATIONAL

La iniţiativa Franţei şi a Germaniei, la Berlin a avut loc luni, 29 aprilie, un summit legat de Balcani, relatează Radio France International. Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut o deplasare de câteva ore în capitala Germaniei, unde au mai fost invitaţi liderii din Serbia, Kosovo, Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Croaţia, Slovenia şi Bosnia Herţegovina.

Dialogul Belgrad-Priştina, facilitat de UE, a încetat anul trecut, după ce Serbia a blocat admiterea Kosovo în Interpol, iar Kosovo a răspuns prin dublarea taxelor vamale impuse produselor din Serbia. În urma întâlnirii de la Berlin, Serbia şi Kosovo au acceptat să reia negocierile destinate soluţionării conflictului într-o întâlnire prevăzută să aibă loc la Paris la începutul lunii iulie sub egida franco-germană.

Emmanuel Macron şi Angela Merkel speră, în primul rând, să obţină o reconciliere între sârbi şi kosovari. Serbiei i se spune deschis că pentru o eventuală integrare în UE va fi necesar să recunoască statul Kosovo. Anul trecut preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi cel kosovar, Hashim Thaçi, au evocat posibilitatea găsirii unui acord prin operarea unui schimb de teritorii. Sârbii au avansat prima dată această idée. Chiar dacă detalii nu au fost prezentate oficial, pare să fie vorba de un schimb între nordul Kosovo, dominat de sârbi și o zonă din sudul Serbiei, populată majoritar de albanezi. Germanii au fost, însă, reticienţi, pentru că o astfel de iniţiativă ar putea deschide o veritabilă cutie a Pandorei în regiune, unde şi alte ţări au litigii de frontieră.

Luni, la Berlin, preşedintele kosovar Hashim Thaci a declarat că „nu va face niciodată comerţ cu teritorii ale Kosovo”, dar că va analiza posibile modificări de frontieră pentru o normalizare a relaţiilor, relatează Agerpres citând agenția DPA.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Noi date despre MOARTEA designerului RĂZVAN CIOBANU
Trupul fără suflare a lui RĂZVAN CIOBANU a fost găsit în afarfa maşinii, semn că ...