Tomac- Sistemul nu ţine cont de existenţa a peste 500.000 de cetăţeni care au dublă cetăţenie: româno – maghiară!

Cosmin Ţintă ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Eugen Tomac i-a a transmis marţi o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă în care semnalează posibilitatea fraudării voturilor la alegerile europarlamentare de către maghiarii din România cu dublă cetățenie și îi solicită măsuri concrete de contracarare. Liderul PMP estimează că există peste 500.000 de astfel de persoane care, pe fondul prezenţei de obicei scăzut la alegerile europarlamentare, pot influența  „decisiv rezultatul alegerilor”.

„Informatizarea procedurii de votare prin scanarea CNP-urilor de pe cărţile de identitate reprezintă un pas important înainte, care poate risipi îndoielile privind posibile fraude electorale. Sistemul astfel gândit nu ţine însă cont de existenţa a peste 500.000 de cetăţeni care au dublă cetăţenie: româno – maghiară. Începând cu anul 2010, Ungaria a dus o politică de încurajare a etnicilor maghiari de a obţine a doua cetăţenie, tocmai pentru a folosi o portiţă legislativă în scop electoral. La alegerile parlamentare din 8 aprilie 2018, sute de autocare au tranzitat graniţa, transportând cetăţeni români pentru a vota în Ungaria, majoritar, în favoarea FIDESZ şi a Premierului ungar, Viktor Orban”, arată Tomac în debutul scrisorii.

El solicită măsuri concrete la alegerile europarlamentare pentru împiedicarea unei eventuale fraude electorale.

„Vă cer public să luaţi măsurile care se impun pentru a evita riscul votului multiplu după următorul model: cetăţean român etnic maghiar votează la secţia la care este arondat, iar apoi merge la consulat sau chiar este transportat în ţara vecină pentru a da un vot care contează şi la europarlamentarele din Ungaria. Trebuie luate măsuri clare, pentru că nu există un sistem informatic comun România – Ungaria care să semnaleze automat un eventual vot multiplu. De notat faptul că, în România, s-ar vota pe baza cărţii de identitate, pe când, în Ungaria, s-ar vota pe baza paşaportului. Luând în considerare faptul că istoria ne-a arătat că prezenţa la alegerile europarlamentare este relativ scăzută prin comparaţie cu alte scrutinuri, această formă de fraudă electorală poate fi de natură să influenţeze decisiv rezultatul alegerilor din ambele ţări”, a mai scris Tomac în scrisoare.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Nicio universitate din ROMÂNIA în TOP REUTERS 100
Agenţia de presă REUTERS realizează în fiecare an Top 100 cele mai inovative universităţi din ...