Între timp, la Washington: Trump pune bazele unei alianțe cu Brazilia

Cosmin Ţintă ACTUALITATE INTERNATIONAL

Statele Unite vor desemna Brazilia drept aliat major non-NATO, a declarat preşedintele american Donald Trump, potrivit DPA şi EFE, citate de Agerpres. Se întâmplă după ce, în martie, Donald Trump anunța că ar susține chiar aderarea Braziliei la Alianţa Nord-Atlantică.
„Iau această decizie ca recunoaştere a angajamentelor recente ale guvernului Braziliei de a spori cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite şi ca recunoaştere a propriului nostru interes naţional în aprofundarea coordonării noastre în privinţa apărării cu Brazilia”, a precizat Trump într-un mesaj către Congres, citat într-un comunicat al Casei Albe.

De la începutul anului, cele două puteri de pe continentul american au început să îşi dezvolte toate legăturile, ca urmare a preluării funcției de președinte de către Jair Bolsonaro.  Desemnarea Braziliei ca aliat major non-NATO ar urma să acorde acestei ţări un acces mai larg la achiziţiile de arme şi tehnologii americane.

Cu un teritoriu de peste 8,5 milioane de kilometri pătrați, Brazilia ocupă 47% din suprafața Americii de Sud și se îndreaptă galopant spre o populație de 200 de milioane de locuitori. Totodată, Brazilia este cea mai puternică economie din sudul continentului american, iar în lume ocupă locul nouă la acest capitol.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Pleșoianu: Europa este casa cetățenilor europeni, nu locul de joacă al autointitulatei „Elite”!
În replică la declarația parafată în timpul summitul de la Sibiu, deputatul Liviu Pleșoianu postează ...