„A început târguiala pe funcții” – concluzia presei europene după summitul de la Sibiu
Presa europeană nu s-a agitat foarte mult cu summitul de la Sibiu. Principalul lui scop, punerea la cale a Europei după Brexit, nu a mai putut avea loc că britanicii nu au plecat. Așa că, liderii europeni reuniți în orașul natal al lui Iohannis au discutat despre împărțirea funcțiilor după alegerile din 26 mai. Asta în condițiile în care mulți dintre cei prezenți la Sibiu s-ar putea să nu mai fie în nicio poziție de decizie după europarlamentare.
Ce mod mai bun de a repartiza funcții care influențează viețile a 500 de milioane de europeni decât în spatele ușilor închise, total netransparent, la un summit informal. Practic, la o chermeză intinerantă, care la fiecare șase luni se mută în alt oraș de pe continent.
Să vedem ce a scris presa:
„Tocmeala pentru funcțiile înalte a început”
Deși europenii vor vota abia peste două săptămâni, șefii de stat și de guvern s-au gândit deja cine va primi după aceea posturi. Va fi complicat. Până la toamnă trebuie găsiți un câte un președinte nou pentru Comisia Europeană, Consiliul European, Banca Centrală Europeană și un nou șef al diplomației. Trebuie avute în vedere multe aspecte: origine, afiliere politică, distribuție echitabilă a sexelor. Brexitul arată ca un puzzle cu două piese pe lângă asta, a spus un comisar european. Va apărea iar o luptă între Parlament, care vrea păstrarea sistemului „spitzenkandidat”, adică să fie ales președintele CE liderul unui partidului european, și Consiliu, adică statele membre, care cred că procedeul e o porcărie.
Bătălia pentru conducerea comunității amenință că blocheze UE
Cu urne de vot încă goale și cu o campanie care încă nu a început peste tot, cele 27 de state ale UE au avut la Sibiu prima confruntare legată de distribuția puterii după alegerile din 27 mai. Lupta se anunță foarte acerbă și ar putea bloca Uniunea, dacă Parlamentul va reflecta sondajele și va fi foarte fragmentat. Donald Tursk a propus să includă cele cinci posturi principale (președinții CE, PE, BCE, Consiliu și șeful diplomației) într-un mare pachet, astfel încât să rezolve tot la summitul din iunie. „Nu vreau să pierdem trei luni ca să obținem consens” a spus polonezul.
Liderii UE pun accentul pe unitate, dar văd turbulențe
Alegerile din 26 mai ar urma să genereze cel mai fragmentat Parlament din istoria modernă a UE, cu un avans mare al partidelor populiste și de dreapta. Votul va fi urmat de negocieri complexe pentru ocuparea a aproape toate posturile importante ale UE. Tusk i-a anunțat pe liderii europeni că va convoca un summit special pe 28 mai ca să decidă cum împart funcțiile.
REGII EUROPEI
Presa britanică a avut chestiuni mai importante de discutat decât sindrofia unei organizații pe care vrea să o părăsească. În aceeași zi cu summitul, s-a stabilit că finalele celor mai importante competiții europene de fotbat, Champions League și Europa League, vor fi afaceri 100% englezești. Mult mai interesant decât chermeza sibiană cu valențe de sciatică.
Actualii lideri s-ar putea să aibă o surpriză la 26 mai. Socoteala lor de acasă s-ar putea să ne se potrivească în târg.
Naționaliștii europeni și-au lansat grupul politic! Vor să fie cel mai mare din PE