EXCLUSIV | Raport CIA despre BANII Regelui Mihai la începutul exilului impus de comuniști
Din arhiva declasificată a CIA vine acest nou document, care anihilează mitul comunist al presupuselor „vagoane cu aur” pe care Regele Mihai le-ar fi luat cu el atunci când a fost forțat să plece în exil. Un raport al spionajului american, data 28 ianurie 1949, arată foarte clar fondurile de care dispunea tânărul monarh la începutul noii sale vieți, departe de țara în care s-a născut și pe care a iubit-o.
Documentul CIA spune așa:
„Resursele financiare la dispoziția Regelui Mihai în momentul când a ajuns în Europa de Vest după abdicarea sa erau în valoare de 500,000 de franci elvețieni. Din această sumă, Regele a cheltuit 380,000 de franci până s-a întors în Europa, după o scurtă călătorie în Statele Unite în 1948.
Regina-Mamă Elena a început să-și vândă bijuteriile la Londra, ca să poată susține Familia Regală iar Regele și-a vândut unul dintre automobilele sale”
Vagoane cu aur, nu-i așa? Cu zecile? Ca să clarificăm cifrele, am făcut și un scurt calcul cu ajutorul unor unelte disponibile online. Cei 500,000 de franci din 1949 valorau circa 115,000 de dolari la vremea aceea. Iar un dolar din 1949 face cât 10 dolari din prezent. Așa că, atunci când a ajuns în exil, Regele Mihai avea la dispoziție circa 1,1 milioane de dolari, în banii actuali. Dintre care 76% i-a cheltuit în primul an pe diverse călătorii în scop diplomatic.
Vizita în SUA, la care face referire documentul CIA, este probabil cea în cadrul căreia Regele Mihai a denunțat ca ilegală abdicarea sa forțată. Monarhul a ținut o conferință de presă la Hotelul Astoria din New York la 16 martie 1948.
CITEȘTE AICI: REGELE MIHAI A DENUNȚA REPUBLICA
Deci, din raportul CIA rezultă că Regele Mihai mai avea circa 250,000 de dolari în 1949, cu două luni înainte de venirea pe lume a primului său copil, Margareta, în prezent Șefa Casei Regale a României. Evident, minciuna cu vagoanele de aur și traiul de lux al Familiei Regale era o fumigenă pentru spălarea pe creier a românilor. Securitatea consemnase fiecare obiect care a fost urcat în trenul regal, care l-a dus pe Rege în exil.