Minunea în Ucraina a durat o zi | Avocatul unui oligarh, adus în echipa Zelinski

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL

Vladimir Zelinski a tunat și fulgerat în Parlament, în timpul discursului său de la învestirea în funcția de președinte. A amenințat că va combate corupția la sânge, că va aduce un suflu nou. Doar că minunea a durat o zi. Noul lider de la Kiev a numit în funcția de șef al administrației prezidențiale pe avocatul unui oligarh. Și nu orice oligarh. Este vorba de oligarhul despre care se crede că este eminența cenușie și „păpușarul” din spatele lui Vladimir Zelinski.

Noul șef de cabinet al președintelui Zelinski este Andrii Bohdan. Acesta a fost consilieri al oligarhului Igor Kolomoiski, când acesta a fost guvernator al Dnipropetrovsk. De asemenea, l-a reprezentat pe magnat în justiție, când acesta a dat în judecată statul ucrainean pentru că i-a naționalizat forțat banca PrivatBank, cea mai mare din Ucraina, pe motiv de fraudă.

Dar controversele nu se opresc aici. În timpul mandatului preşedintelui Viktor Ianukovici, înainte de protestele din 2014 din Piaţa Maidan, Bohdan a lucrat ca ministru adjunct al justiţiei şi apoi ca ministru adjunct responsabil pentru politica anticorupţie, a scris Agerpres.

Igor Kolomoiski este un dușman declarat al lui Petro Poroșenko iar relația sa cu Vladimir Zelinski este veche. Serialul care l-a făcut popular pe actualul președintre ucrainean este transmis de canalul ucrainean 1+1, deținut de oligarh.

Dar dușmănia dintre Kolomoiski și Poroșenko urca și mai departe. În martie 2015 Poroşenko l-a demis pe Kolomoiski din funcția de guvernator în Dnipropetrovsk. Initial cei doi fuseseră aliaţi, dar conflictul dintre ei a inceput în legatura cu controlul asupra a doua companii de stat din domeniul energetic – UkrTransNafta si Urknafta. Când guvernul de la Kiev a incercat sa il demita din vârful administrației UkrTransNafta, Kolomoiski a luat cu asalt, cu trupele sale particulare, biroul din Kiev al companiei, blocând întreaga activitate, a scris Newstandard.news.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Ce impact va avea SUPER LUNA SÂNGERIE asupra zodiilor?
În noaptea de 16 spre 17 iulie va avea loc un fenomen rar vizibil şi ...