Radio FREE EUROPE / Imagini din Muzeul obiectelor comuniste, dintr-un subsol din Timişoara
Sub titlul “Memoria totalitarismului: Muzeul obiectelor comuniste,” Radio Free Europe realizează un foto-reportaj dintr-un muzeu situat într-un subsol al unei clădiri din Timişoara. Autorul este Amos Chapple, un fotoreporter din Noua Zeelandă, pasionat de fostul U.R.S.S. Potrivit sursei, Muzeul a devenit o Mecca de tristeţe şi bucurie pentru cei care au trăit în comunism.
Un tekel de plastic produs la Arădeanca
O figurină de femeie îndrăgostită din porțelan, făcută într-o fabrică din Alba Iulia.
Un basorelief cu stema României socialiste. Una dintre miile de relicve din trecutul comunist al țării.
Muzeul Consumatorului Comunist este o colecție de produse de uz casnic realizate în perioada socialistă a României. Muzeul a fost deschis de Ovidiu Mihăiţă în 2015, după ani de căutări prin piețele sau ghene de gunoi.
Un calendar cu figura lui Ceaușescu şi mesaje propagandistice. După un an, calendarul fiind publicat în 1988, dictatorul Nicolae Ceauşescu a fost răsturnat și împușcat, alături de soția sa, în cele mai sângeroase revolte anticomuniste din Europa.
O pancartă cu mesajul: „Ceaușescu și poporul”, un slogan des folosit în epocă.
Mihăiţă a declarat fotoreporterului RFE/RL că, după răsturnarea regimului comunist, românii doreau să distrugă amintirile legate de conducătorul urât de popor. „Îmi amintesc că în anii ’90, în școli am aruncat pozele lui Ceaușescu afară pe ferestre. Vroiam să scăpăm de simbolurile trecutului”.
Citeşte şi: GRAAL-ul neomarxistilor / Cinci învăţături capitale, moştenite de la Karl Marx
Dar astăzi, muzeul a devenit un spaţiu emoțional pentru mulţi tineri. Mihăiţă a mărturisit că un om a venit să mărturisească că a furat un pachet de țigări vechi din muzeu. „Nu s-a putut abţine … E ca şi cum ai încerca să recuperezi ceea ce ai pierdut şi e foarte greu, nu-l învinovăţesc”.
Cutii de zahăr, orez și făină, în „bucătăria” a muzeului.
Un abajur dintr-o secțiune a muzeului, într-o cameră de zi din anii 1980.
Un vizitator al muzeului a scris într-o revistă online că „românii din generația părinților noștri – care vin aici – sunt foarte emoționaţi și nostalgici.
Este o replică a unui apartament, cu toate obiectele din acea vreme, mulți vizitatori sunt entuziaşti, unii chiar plâng.
Un joc de Monopoly, numit Privatizare.
O figurină de porțelan a unui băiat, purtând cizmele militare ale tatălui său și simbolul comunist „budyonovka”.
Un cocoş înfricoșător, fabricat de faimoasa fabrică de jucării din Arad, din Arad.
O casete de muzică. Krypton a fost un grup de rock înființată în 1982, fiind tolerată de autoritățile comuniste.
O carte de bucate intitulată Mierea în bucătărie.
Mihăiţă a spus că încă mai vânează anumite elemente din epoca comunistă. „Caut, dar unele lucruri sunt greu de găsit.”
În prima imagine, fanioane comuniste, pe holul apartamentului, amenajat ca muzeu. Cel din dreapta a fost acordat unei brigăzi de muncitori care au câștigat un „întrecerea socialistă” în muncă.