Îndemnul Papei către cei 100.000 de pelerini de la Şumuleu Ciuc
Papa Francisc a ajuns, sâmbătă, la Șumuleu Ciuc, cu întârziere. Coloana Papei a fost încetinită de către Comandamentul Național „Vizita Papei 2019” pentru a putea fi evacuat un microbuz cu copii, coborâţi de pe deal, care au îngheţat de frig, au declarat pentru stiripesurse.ro, oficiali ai comitetului interministerial „Vizita Papei 2019”.
Papa Francisc a îndemnat pe cei 100.000 de pelerini care au venit la slujba susținută la Șumuleu Ciuc să conviețuiască în pace și să transforme resentimentele în ceva pozitiv. „Să parcurgem căile împăcării ca Maria”, a spus Suveranul Pontif.
Papa Francisc a spus, în timpul Liturghiei de la Șumuleu Ciuc, județul Harghita, că acest pelerinaj „aparține moștenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești deopotrivă, participă la ele și credincioși de alte confesiuni, și este simbolul dialogului, al unității și al fraternității, un apel de a recupera mărturiile de credință devenită viață”. A povestit despre cum Dumnezeu a ales-o pe Fecioara Maria pentru a începe revoluţia blândeţii.
Papa a cerut: predica să fie tradusă mai întâi în limba română
Papa Francisc a cerut ca predica sa să fie tradusă mai întâi în limba română. Şi-a făcut prezenţa şi premierul României, Viorica Dăncilă, dar şi preşedintele Ungariei, János Áder. Organizatorii declară că la slujbă au fost peste 110.000 de credincioşi.
Papa a oferit pentru sanctuarul creştin un trandafir de aur. Conform preotului Olah Jozsef, trandafirul are 84 de centimetri. Sculptura sau statuia de trandafir e făcută din argint şi aurită cu aur de 24 de karate
Papa a binecuvântat mai mulţi copii.
De ce se adună an de an credincioşii la Şumuleu?
În anul 1567, conform legendei secuii catolici din Ciuc şi Gheorgheni a repurtat o victorie asupra trupelor principelui Transilvaniei trecut la protestantism, János Zsigmond, care a vrut ca şi populaţie de aici să treacă la noua credinţă, şi a venit cu trupe dinspre Odorhei spre Ciuc.
Bătălia a avut loc pe culmea Tolvajos din Munţii Harghita, loc marcat astăzi cu trei cruci uriaşe din lemn. Apărătorii credinţei au fost conduşi la luptă şi la victorie de către preotul István din Gyergyóalfalu (astăzi poartă numele oficial de Joseni). După ce au înfrânt oastea principelui, s-au dus la biserica din Şumuleu să se închine la Statuia Maicii Domnului, şi au făgăduit ca în fiecare sâmbătă a rusaliilor să facă pelerinaj la acest loc sfânt.