Regina Elisabeta a II-a a fost încoronată acum 66 de ani!

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL

Acum 66 ani, la 2 iunie 1953, Regina Elisabeta a II-a era încoronată în Westminster Abbey din Londra. Tânăra suverană, în vârstă de doar 27 de ani, urcase pe tron cu un an înainte, în februarie 1952, imediat după decesul tatălui ei, Regele George VI-lea. Perioada mare dintre urcarea pe tron și încoronare a fost decisă în semn de omagiu și doliu față de tatăl Reginei.

Ceremonia în sine a fost una profund tradițională, dar a fost și foarte modernă, în același timp. A fost primul eveniment internațional major care a fost televizat. Mai mult decât atât, în unele locuri din Marea Britanie, ceremonia a fost televizată COLOR! În 1953!

Premierul Winston Churchill și alți membri ai guvernului s-au opus, dar Regina Elisabeta a II-a a insistat. Suverana a spus că nimic nu poate să stea în calea dreptului supușilor ei de a urmări momentul istoric.

Un singur ritual nu a fost filmat, anume cel la mirungerii, cel mai sacru. Regina, fiind foarte evlavioasă, a refuzat.

Încoronarea a dus la o explozie a vânzărilor de televizioare în Marea Britanie. Aparatele erau încă noi și nu foarte ieftine, dar britanicii nu puteau rata nimic. 27 de milioane de oameni, din populația de atunci a țării de 36 de milioane, au urmărit încoronarea la TV. Cei care aveau televizioare au invitat vecinii care nu aveau la ei în casă, sau au scos direct aparatele în stradă. Pentru o țară abia ieșită din război, încoronarea a fost momentul fericit de care aveau nevoie oamenii.

8215 de invitați din toată lumea au fost în Westminster Abbey pentru încoronare. Au fost reprezentate 129 de state și teritorii la încoronare.

Regele Mihai și Regina Ana ai României au fost printre invitații din catedrală

De asemenea, Prințul Charles a devenit primul copil care participă la încoronarea mamei sale.

Elisabeta a II-a a fost încoronată atunci Regină a Regatului Unit, Canadei, Australiei, Africii de Sud, Noii Zeelande, Pakistanului și Ceylonului (Sri Lanka). În prezent, este suveran a 16 state din Commonwealth și șefă a acestei organizații care reunește fostul Imperiu Britanic.

Slujba de încoronare folosită acum 66 de ani provine direct din cea folosită pentru Regele Edgar de Bath în 973. Regina a încoronată pe tronul Sfântului Edward, făcut în 1300 pentru Edward I și folosit la toate încoronările care au avut loc de atunci. Este ținut permanent în Westminster Abbey. A fost folosită Coroana Sfântului Edward, făcută în 1661 in aur masiv. Cântărește 2,15 kilograme!

sursa: royal.co.uk

Sute de mii de oameni au fost pe străzile din Londra pe traseul procesiunii de la Westminster Abbey la Palatul Buckingham. Traseul a avut 7,2 kilometri și a fost parcurs în două ore. 30 de mii de soldați au luat parte la procesiune, atât din Marea Britanie, cât și din Commonwealth și din colonii.

sursa: royal.co.uk

În ziua încoronării, o altă veste a ajuns la urechile britanicilor. Vârful Everest, cel mai înalt din lume, fusese cucerit de britanicul Edmund Hilary și șerpașul nepalez Tenzing Norgay. Exploratorul a spus că a fost cadou pentru Regină!

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
VATICAN NEWS/ România: un model de unitate și respect pentru diferențe
Discuţiile despre relațiile ecumenice dintre catolici şi ortodocșii români, aproximativ 86% din populația țării, au ...