VATICAN NEWS/ România: un model de unitate și respect pentru diferențe
Discuţiile despre relațiile ecumenice dintre catolici şi ortodocșii români, aproximativ 86% din populația țării, au reprezentat prncipalele temele ale vizitei apostolice a Papei Francisc în țara balcanică, informează Vatican news.
În mesajul adresat liderilor comunității ortodoxe din România, Papa Francisc și-a exprimat speranța că bisericile catolice și ortodoxe române vor lucra în viitor mai strâns împreună şi vor împărtăşi căi comune de acţiune în vederea îndeplinirii misiunii religioase.
Una dintre temele principale în timpul Călătoriei Apostolice a Papei Francisc în România – a cărei populație este în primul rând ortodoxă – a fost importanța unității dintre creștini.
Citeşte şi: Papa Francisc AVERTIZEAZĂ: “APAR noi IDEOLOGII care încearcă să-i dezrădăcineze pe oameni de tradiţii”
În mesajul adresat liderilor comunității ortodoxe de aproximatic 16 milioane din România, formulat în prima zi a vizitei sale, PAPA FRANCISC și-a exprimat speranța că bisericile catolice și ortodoxe române vor lucra mai strâns împreună în viitor. A mai amintit că s-a rugat ca Dumnezeu să ajute bisericile să experimenteze „căi fără precedent de împărtăşire și de misiune”.
Vorbind la postul de Radio al Vaticanului, Arhidiaconul Ionuţ Mavrichi, director adjunct al Biroului de presă al Patriarhiei ORTODOXE din București, a spus că România poate fi văzută ca un model pentru relațiile ecumenice.
„Ortodocșii împărtășesc bucuria catolicilor care-l primesc pe Papa”
Arhidiaconul Mavrichi descrie vizita papală ca un important eveniment pentru întreaga Românie și pentru comunitățile ortodoxe și catolice care alcătuiesc națiunea.
Desigur, a spus: „ortodocșii împărtășesc bucuria catolicilor care-l primesc pe Papa„.
Prezența Papei în mijlocul naţiunii, a continuat el, este un semn al unității, un semn de speranță, un semn al sensului comun și o mărturie împărtășită Europei că alegerea căii creștine poate reprezenta fundamentul Europei dezintegrate.
Simboluri și mesaje de unitate
Arhidiaconul Mavrichi a explicat reporterului Radio Vatican că noua construcţie a Catedralei Naționale din București este un simbol al unității.
El a mai precizat că reprezentanţii bisericilor invită la unitate, iubire, pace, la îmbrățișare reciprocă, respectând diferențele, dar trăind în unitate, conform rugăciunilor lui Hristos.
Arhidiaconul a explicat că „porunca pentru unitate este o poruncă pentru noi toți”.
Chiar dacă există diferențe, a spus el, nu înseamnă că nu ne putem înțelege și putem merge împreună pe calea unității.
România, a mai subliniat el, poate fi luată ca un exemplu de bune practici, fiind un model de trai împreună. Un model de acasă mulți având credință diferite, dar care coabitează în aceeaşi țară fără tensiuni.
„Să nu uităm că ne-am adunat în credinţa comună în Isus Hristos”, a mai spus el.