Familia Regală a fost la Blaj pentru beatificarea celor șapte episcopi-martiri
Dovadă de continuitate și dârzenie în fața urii, pe Câmpia Libertății de la Blaj. Două instituții pe care regimul comunist a vrut să le distrugă, Biserica Greco-Catolică și Coroana, au arătat că există în continuare în Țară.
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au fost prezenți la ceremonia de beatificare a celor șapte episcopi greco-catolici martiri, victime ale regimului comunist. Unul dintre noii Fericiți, episcopul Iuliu Hossu, este cel care a citit declarația de Unire de la Alba Iulia, în 1918, apoi a mers la București să înmâneze documentul Regelui Ferdinand I. Episcopul Iuliu Hossu s-a întâlnit în anii care au urmat cu Regele Carol al II-lea și Regele Mihai, bunicul și tatăl Custodelui Coroanei.
Ca un arc peste timp, Șefa Casei Regale a României au strâns mâna reprezentanților familiei episcopilor Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu și Alexandru Rusu și au stat alături de ei pe durata serviciului divin, chiar în primul rând.
Potrivit Casei Regale, „Majestatea Sa Margareta a dorit să ducă mai departe principiile și valorile care l-au călăuzit pe străbunicul ei, Regele Ferdinand cel Loial, căruia episcopul greco-catolic Iuliu Hossu i-a prezentat, cu un secol în urmă, Declarația de Unire de la Alba Iulia, alături de episcopul (pe atunci) Miron Cristea, Alexandru Vaida-Voevod și Vasile Goldiș.”
Aceste valori și principii, care l-au călăuzit întreaga viață și pe Regele Mihai, au fost respectul față de oameni, Memoria, compasiunea, iubirea de țară, loialitatea față de Statul și Națiunea română, iar în viața publică măsura, discreția, etica și demnitatea.
Fiica și moștenitoarea Regelui Mihai a purtat scurte conversații atât cu Klaus Iohannis cât și cu Viorica Dăncilă și alți membri ai guvernului. Șefa executivului a fost mult mai încântată de întâlnirea cu Majestatea Sa Margareta decât a fost liderul de la Cotroceni.
Demn de menționat este că în mulțime a fost și Nicolae al României, nepotul cel mic al Regelui Mihai, însoțit de nevasta sa, Alina.
Reamintim cuvintele rostite de Papa Francisc în timpul ceremoniei de beatificare a celor șapte episcopi-martiri:
Gândindu-mă la libertate, nu pot să nu remarc faptul că celebrăm această Dumnezeiască Liturghie pe „Câmpia libertății”. Acest loc semnificativ evocă unirea Poporului dumneavoastră care s-a realizat în diversitatea exprimărilor religioase: acest lucru constituie un patrimoniu spiritual care îmbogățește și caracterizează cultura și identitatea națională română. Noii Fericiți au suferit și și-au sacrificat viața, opunându-se unui sistem ideologic tiran și coercitiv în ceea ce privește drepturile fundamentale ale persoanei umane.
Cei șapte noi Fericiți sunt episcopii Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, ucişi ”in odium fidei” în diferite locuri din România între anii 1950-1970.