Pa, pa, Plaha? Guvernul lui Plahotniuc a demisionat! S-a implicat România?
Guvenul Republicii Moldova condus de Pavel Filip și susținut de Vlad Plahotniuc a demisionat. Renunțarea la funcții a venit la aproape o săptămână de când parlamentul ar fi validat un nou executiv, format de pro-europeni și pro-rusi, în frunte cu Maia Sandu.
Pavel Filip a invocat faptul că au fost făcute presiuni asupra funcționarilor publici din partea noii puteri.
„Am decis să ne prezentăm astăzi demisia din funcțiile, pe care, potrivit legii, încă le exercităm. Am luat această decizie în primul rând pentru că în ultimele zile se fac presiuni enorme pe funcționarii publici, pe profesori, polițiști, medici, militari. Sunt oameni care își fac meseria și se supun țării și legii, nu unor politicieni. Nu vom fi motivul pentru care acești oameni sunt puși în oribila situație de a alege o tabără sau alta.” a spus Pavel Filip, potrivit publika.md
totuși, criza constituțională nu se termină aici. Parlamentul este dizolvat legal iar numirea guvernului condus de Maia Sandu a fost invalidată de Curtea Constituțională la scurt timp după votul din legislativ de săptămâna trecută. De aceea, Maia Sandu a cerut tribunalului constituțional să-și revizuiască deciziile.
Judecătorii Curții Constituționale să-și revizuiască toate actele neconstituționale din perioada 7-9 iunie și să-și dea în demisia in corpore. – a declarat Maia Sandu, conform deschide.md
Potențialul nou ministru de Interne, co-lider al blocului ACUM și omul susținut cu forță de PNL România, Andrei Năstase, iese din normele constituționale și dictează deja sentințe:
„Uzurparea puterii în stat s-a produs cu mult timp înainte, atunci când s-a produs acea împărțeală de funcții, pentru care va răspunde un grup restrâns de oameni. Și judecătorii de la Curtea Constituțională, dacă nu-și revizuiesc foarte repede hotărârile, vor ajunge la pușcărie. ” a spus Andrei Năstase într-un dialog cu un jurnalist, scris publika.md
Plahotniuc a rezistat o poziție aproape o săptămână, fără să dea semne că ar renunța. Dar demisia neașteptată a lui Pavel Filip și a guvernului său au coincis cu vizita la Chișinău a consilierului prezidențial Bogdan Aurescu și a unei delegații de diplomați români. Nu este exclus ca oficialii de la București să fi fost brokerii care au negociat un compromis între taberele de la Chișinău. Se speculează de ani de zile că Vlad Plahotniuc este, de fapt, agent secret român și că el protejează interesele românești de peste Prut.
Oricum ar fi, situația de la Chișinău este departe de normal.
Nu este clar cât va rezista guvernul Maia Sandu, asta dacă admitem că este legal. Alianța ACUM cu PSRM și Igor Dodon, oamenii declarați ai Moscovei, provoacă îngrijorări la un alt nivel. Rusia, pentru prima oară în 10 ani, revine la masa puterii din Republica Moldova, după ce fusese ținută într-un cordon sanitar. De asemenea, alianța contra naturii dintre pro-europeni și pro-rusi este doar temporară, cum ambele părți recunosc. Există riscul, deloc neglijabil, ca regimul oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc să fie înlocuit cu o gubernie rusească.