Moldova se transnistrizează sub ochii UE | Armata și Serviciile, la slugile Moscovei

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

„Luna de miere” a alianței Kozak de la Chișinău, dintre pro-europeni și pro-ruși, nu a durat nici câteva zile. După ce au reușit să scape de „dictatorul” Plahotniuc, divizia Kremlinului – adică Dodon și socialiștii din PSRM – au început să-și dea arama pe față.

Primul semn a fost dat în weekend. Renato Usatâi, primarul din Bălți, fugar, suspect în cazul furtului miliardului de dolari din băncile moldovenești și universal recunoscut drept unul dintre cei mai corupți oameni din Republica Moldova, a anunțat pe Facebook că se va întoarce în țară, din exilul său la Moscova. El a stat în capitala Rusiei deoarece avea mandate de arestare pe numele său.

Renato Usatâi a intrat în Moldova prin România, pe la Vama Sculeni. Acolo era așteptat de simpatizanții săi și de poliție, care l-a arestat și la dus la Chișinău. La Chișinău, procurorii au anulat ca prin minune – era duminică – mandatele de arestare și l-au lăsat pe Renato Usatâi liber.

Andrei Năstase, ministrul de Interne – Renato Usatâi, oligarh eliberat – Igor Dodon, președintele Rep. Moldova – la un protest comun în 2016

Dodon și oamenii lui, toți loiali Rusiei, au pus mâna pe Armată și servicii

Au urmat și alte semnale, care arată intențiile reale ale Rusiei. Igor Dodon a propus un moratoriu pro-europenilor asupra temelor geopolitice și ideologice, astfel încât să nu apară certuri. Adică un fel de „ciocu’ mic despre Rusia”. Pe Facebook, omul loial al lui Putin a spus că guvernul trebuie să se ocupe întâi de chestiuni sociale și de desființarea vechiului regim Plahotniuc.

În Parlament, PDM, partidul lui Plahotniuc, a propus formarea unei comisii de anchetă asupra finanțării pe care PSRM a primit-o din Rusia, recunoscută personal de Dodon. Propunerea a fost respinsă, deși blocul ACUM se dau mari luptători anticorupție. În schimb, legislativul a aprobat, în primă lectură (nu e final), o lege care dă președintelui Dodon controlul asupra serviicilor de forță ale Republicii Moldova – SIS (un fel de KGB mai spălat) și SPPS (echivalentul SPP din România).

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Merkel, criză de TREMURAT în timpul unui moment oficial! VIDEO în articol!
Moment de slăbiciune din partea celei mai puternice femei din politica europeană. Angela Merkel a ...