Ia țărănească, transformată de Regina Maria în „uniformă” regală
Ziua Universală a Iei este celebrată astăzi pe tot globul. Sărbătoarea este relativ nouă, fiind marcată pentru prima dată în 2013, dar în fiecare an capătă o amploare din ce în ce mai mare. Cămașa tradițională a devenit, mai ales un ultima perioadă, un simbol al României în general, și al frumuseții femeilor românce, în special.
”Ia românească reprezintă simbolul unicității, creativității și continuității poporului român, este dovada măiestriei a generații de mâini dibace.
Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să respectăm și să transmitem generațiilor următoare dragostea pentru ia românească, pentru simbolurile tradiționale, care întregesc armonios patrimoniul nostru identitar” a scris premierul Viorica Dăncilă.
Ministerul de Externe a amintit de dragostea Reginelor României pentru ia tradițională.
„Considerată drept reper al identității românești, ia a atras atenția de-a lungul timpului prin frumusețea și bogăția decorațiilor, dar și prin componenta magică pe care i-o atribuie tradiția populară.
Reprezentată uneori în creația unora dintre marii pictori români și europeni (Matisse, Tonitza, Ressu, Theodorescu-Sion), ia a fost apreciată inclusiv de către reginele Elisabeta și Maria ale României și promovată intens drept simbol identitar în principal în ultimii ani, ceea ce a și dus la oficializarea acestei sărbători în anul 2013.” a afirmat MAE într-un comunicat.
Ia, tradiție regală de la începuturile Dinastiei Române
Dar, de departe, cel mai important ambasador al iei românești a fost și este Regina Maria. Deși portul iei la curtea regală a început cu Regina Elisabeta, principesa britanică devenită Regină a României Întregite a fost cea care a făcut din ie un brand de țară și un costum regal.
Consoarta Regelui Ferdinand le-a convins și pe fiicele ei, Principesele Elisabeta, Maria și Ileana, dar și pe nora ei, Principesa Elena, să poartă costumul popular românesc, să se atașeze mai mult de națiune. Așa a început o tradiție care continuă în Familia Regală a României până în zilele noastre. Multe dintre iile Reginei Maria și Reginei-Mamă Elena au supraviețuit în exil și astăzi fac parte dintr-o colecție unică la Palatul Elisabeta. Nu e vorba doar de o colecție statică. Acele costume populare, vechi de decenii, sunt într-o stare impecabilă și sunt purtate și acum de membrii ai Familiei Regale.