Cristian David, fost ministru de Interne, achitat definitiv pentru luare de mită

Valentin Borcea ACTUALITATE POLITIC

Cristian David, fostul ministru de Interne în guvernul Tăriceanu, a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care era acuzat de luare de mită. Aceeași instanță îl condamnase în 2017 la 5 ani de închisoare cu executare. I s-a ridicat și sechestrul impus pe 500,000 de euro din avere, suma presupusei șpăgi.

La ultimul termen de judecată, din 28 ianuarie 2019, unul dintre denunțători, fostul șef de cabinet al lui Cristian David, a anunțat că nu mai susține denunțul. El a spus că l-a scris la presiunea procurorului DNA Doru Țuluș, care l-a amenințat că-i va inculpa soția și socrul, a notat Evenimentul Zile.

Fostul lider PNL a fost acuzat de DNA că, în 2008, a luat 500,000 de euro mită de la Adrian Mladin, fost primar de Jilava, ca să intervină pe lângă prefectul de la acea vreme al județului Buzău, Cristinel Bîgiu, pentru soluționarea unui litigiu asupra unui teren de 15 hectare de municipiul Buzău.

Cristian David a fost denunţat în 2014 chiar de Adrian Mladin, cel care ar fi dat mita.

DNA a cerut, în 10 noiembrie, aviz de la preşedintele Traian Băsescu pentru urmărirea penală a fostului ministru al Internelor, pentru luare de mită.

Procurorii au arătat că, în acest caz, Adrian Mladin, cumpărase drepturile litigioase de la Cecilia Viorica Ştirbulescu, proprietarul de drept, și era mandatat să îndeplinească toate formalităţile necesare în vederea revendicării terenului de 15 hectare situat în municipiul Buzău. El ar fi apelat la Valeriu Roger Niţescu, director cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune în legătură cu prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, a scris Mediafax.

Procurorii spuneau că în schimbul intervenţiei lui Cristian David la prefectul judeţului Buzău, Niţescu ar fi pretins şi primit 1,1 milioane de euro de la Mladin, spunându-i acestuia că ministrul Internelor a pretins 500.000 de euro. Banii erau ca David să-și exercite atribuțiile de îndrumare și coordonare a activității prefecților.

În 2017, unul dintre avocații lui Cristian David a spus că întreg dosarul este cusut cu ață albă. „Rechizitoriul se bazează pe două denunţuri contradictorii. Procurorul de caz (n.r. – Doru Ţuluş) nu a vrut să afle adevărul. Dacă voia, făcea urmărirea penală cum trebuie. Dosarul nu este decât o făcătură politică. (…)E doar o tragere de păr pentru a fi atras în acest dosar un om fără pată!”, potrivit Evz.ro.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Zero români, doi croați și o bulgăroaică lista Politico pentru șefia CE
Angela Merkel este ca și înfrântă în lupta pentru numirea șefului Comisiei Europene. Favoritul ei, ...