79 de ani de la răpirea Basarabiei. Ambasada Rusiei spune că URSS a eliberat teritoriul!

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC SOCIAL

28 iunie 1940. Una dintre cele mai dureroase zile pentru poporul român, ziua când Basarabia era răpită de hoardele roșii ale URSS. Și nu doar Basarabia, ci și Bucovina de Nord și ținutul Herța, care nu aparținuse niciodată vreunui stat rus. În total, 50.762 kilometri pătrați de pământ și circa 4 milioane de locuitori, majoritatea etnici români.

Note ultimative de la Moscova veniseră cu două zile înainte, pe 26 iunie. Sovieticii cereau României să dea înapoi Basarabia și Bucovina de Nord, pe care le „furaseră” când Rusia intrase în disoluție în 1918. Din cauza problemelor de comunicație, textul ajunge la București la 27 iunie, de dimineață.

Kremlinul a fost încurajat și de înfrângerea Franței, care semnase un armistițiu cu naziștii pe 22 iunie. Astfel, România își pierdea susținătorii din Occident.

Regele Carol al II-lea avea să menționeze în jurnalul său:

„Nu se cere de către U.R.S.S. decât să cedăm Basarabia şi Nordul Bucovinei şi să dăm răspunsul în 24 de ore. Această ştire m-a revoltat în cel mai înalt grad. Este un lucru aşa de oribil încât nici o minte românească nu poate să-l conceapă. Oricari ar fi riscurile, părerea mea este că trebuim să rezistăm la astfel de injoncţiuni şi să ne ţinem la ceea ce am spus atât de des, că dacă vom fi atacaţi, ne vom apăra.

Totuşi, nu pot concepe, ca suveran al ţării, cum pot să cedez teritorii cari sunt, hotărât, de fapt şi istoric, româneşti. Raţionamentul U.R.S.S. că cere Nordul Bucovinei ca o slabă despăgubire pentru 22 de ani de ocupaţie românească în Basarabia este, pur şi simplu, ridicol. „, citat de Adevărul.ro

Germania a sfătuit România să accepte cererile sovietice, doar anexarea Basarabiei era trecută în prevederile secrete ale Pactului Ribentropp-Molotov. Italia a făcut la fel, iar guvernele de la Belgrad şi Atena au insistat ca Bucureştiul să nu deranjeze pacea regională prin rezistenţă militară. Doar Turcia – gata să pună în aplicare Pactul Balcanic, care preconiza acţiune militară contra Bulgariei în cazul unei agresiuni a Bulgariei – a promis să sprijine România.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Paul Lambrino, obligat să plătească 4 mil de euro, după ce a vândut „blana ursului din pădure”
Paul Lambrino, fiul lui Mircea Lambrino, copil din flori al lui Carol al ll-lea, autointitulat ...