Casa Regală, efort diplomatic uriaș pentru susținerea Președinției României a UE
Familia Regală și-a îndeplinit cu brio rolul pe care acum îl are de facto, dar pe care ar trebui să-l aibă și constituțional, de cel mai bun reprezent al României peste hotare. Niciun politician de carieră nu poate egala legăturile pe care le are Coroana în străinătate. Regele Mihai și Regina Ana au făcut un adevărat maraton diplomatic pentru susținerea aderării României la UE și NATO. Acum, moștenitoarea și succesoarea lor, Majestatea Sa Margareta, promovarea președinției României la Consiliul UE. Familia Regală nu putea să lipsească de la cel mai important moment al țării noastre a membră UE.
„Oricât de grea şi dificilă ar putea fi preşedinţia, vreau să subliniez două elemente importante. În primul rând, că românii sunt mândri şi hotărâţi să ducă Preşedinţia UE până la capăt şi cu succes, oricât de dificil ar fi acest lucru. Aceasta nu este doar o chestiune de mândrie naţională, ci o chestiune de necesitate. În al doilea rând, sunt încrezătoare că angajamentul nostru faţă de Uniunea Europeană rămâne la fel de constant şi de ferm ca întotdeauna. NATO şi UE sunt pilonii principali de securitate şi prosperitate” – a transmis Șefa Casei Regale ambasadorilor străini la finalul anului 2018 într-o engleză perfectă cu accent de Buckingham.
Coroana, șah la Cotroceni: “Românii sunt mândri şi hotărâţi să ducă Preşedinţia UE până la capăt şi cu succes, oricât de dificil ar fi!”
35 de acțiuni publice a făcut Familia Regală pentru susținerea președinției României la Consiliul Uniunii Europene
Familia Regală a întreprins acțiuni de sprijinire a președinției țării noastre la Consiliul Uniunii Europene în pregătirea președinției (mai-decembrie 2018) și pe parcursul exercitării mandatului (ianuarie-iunie 2019) și va continua seria angajamentelor publice externe după încheierea președinției (septembrie-decembrie 2019).
Angajamentele publice regale nu vizează doar mai buna cunoaștere a României și a proiectelor ei de dimensiune europeană, ci și punerea în valoare a unor domenii românești cu performanțe remarcabile în context european (educație, economie, apărare, diplomație, sport, științe și arte, credință). A fost subliniată susținerea Republicii Moldova în drumul ei spre Uniunea Europeană. De asemenea, a fost subliniată legătura bilaterală, pe multiple planuri, cu Marea Britanie, în contextul ieșirii țării din UE.