Plagiat, corupție, proastă administrare, dezastru – ce aduce Ursula von der Leyen la Comisie

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Ursula von der Leyen, o prietenă și colaboratoare aproapiată a Angelei Merkel, a fost desemnată de liderii europeni să preia șefia Comisiei. La prima vedere, pare candidatul ideal. E născută și crescută până la 13 ani la Bruxelles, tatăl ei este un fost funcționar înalt al Comunității Europene (precursoarea UE de azi), a făcut economie la London School of Economics and Political Science (LSE), apoi a făcut medicină la Hanovra, este mamă a șapte copii, e creștină, e prima femeie în fruntea Ministerului Apărării din Germania și ani de zile a fost văzută drept potențială succesoare pentru Angela Merkel.

Dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat, probabil nu este, spune o veche zicală. Se aplică perfect în cazul Ursulei von der Leyen.

Martin Schulz, lider social-democrat german și fost președinte al Parlamentului European, a pus punctul pe i. Într-un mesaj pe Twitter, el a scris:

„Von der Leyen este cel mai slab ministru al nostru. Evident că asta e suficient să devii șeful Comisiei”

Plagiat

Ursula von der Leyen și-a luat doctoratul în Medicină în 1991, de la Facultatea de Medicină din Hanovra. În 2015, un grup de activiști, VroniPlag, care verifică doctoratele politicienilor germani au luat-o și pe ea la ochi. Aceeași activiști au dus la demisia și la revocarea titlului de doctor al lui Karl Theodor zu Guttenberg, ministru al Apărării între 2009 și 2011, după ce l-au prins cu plagiat.

Despre Ursula von der Leyen, VroniPlag a spus că 43,5% din paginile teza ei de doctorat conțin plagiate și citări false ale surselor. Comisia Germană pentru Învățământ Superior a analizat teza, dar a descoperit doar trei greșeli serioase și mai multe greșeli mai mici în 20% din lucrare. Comisia a concluzionat că aceste erori nu afectează rezultatul cercetării. Totuși, independența analizei a fost pusă la îndoială, deoarece Ursula von der Leyen îl cunoștea personal și lucrase cu președintele comisiei.

Starea Armatei Germane

Sub conducerea Ursulei von der Leyen, Armata Germană a ajuns o rușine. În prezent, doar 27% dintre transportoarele blindate Puma, 23% dintre elicopterele de atac Tiger și 17% dintre submarinele germane sunt operaționale.

„Merkel a patronat distrugerea Armatei Germane”

Fostul ministru al Apărării din cabinetul lui Helmut Kohl, a spus într-un interviu că în ultimii 14 ani, guvernele Angelei Merkel au tăiat fonduri pentru apărare, au redus numărul de soldați și au retras militarii din zonele de conflict.  „CDU era partidul Armatei. Acum nu-l mai recunosc” a spus fostul ministru.

Proastă administrare și nepotism

În decembrie 2018, Bundestagul a deschis o anchetă în cazul Ursulei von der Leyen, bănuită de proastă administrare și nepotism. Asta după ce, în august 2018, Curtea de Conturi a atras atenția asupra proastei cheltuiri a banului public și nepotismului din Ministerul Apărării între 2015 și 2016.

Comisia parlamentară investigează modul în care Ursula von der Leyen a acordat un contract de consultanță firmei McKinsey și un contract de 390 de milioane de euro pentru servicii IT unei firme, contract care nu a fost aprobat de board-ul acelei firme.

De asemenea, este sub investigare și angajarea lui Katrin Suder, fost consultant McKinsey, ca adjuct al ministrului responsabul cu supravegherea programelor de înarmare ale Germaniei din de patru ani, a notat Deutsche Welle.

În aprilie 2019, Ministerul Apărării a descoperit, după un audit intern numeroase erori în modul în care au fost date contracte de consultanță. Experții au cercetat 468 de cazuri iar în 40% dintre acestea, nevoie de consultanți externi și raportul cost/beneficiu al angajării acestora nu era suficient documentat, a scris Die Zeit

Un membru al comisiei de anchetă a spus că situația poate fi considerată neglijență, în cel mai bun caz, sau intenție, în cel mai rău caz.

Ursula von der Leyen a avut un stil managerial distant și defensiv în fruntea Ministerului Apărării. S-a înconjurat de un mic grup de consilieri care controlau tot fluxul de informație. Multe dintre interacțiunile ei cu soldații au fost doar oportunități de imagine, care adesea au arătat-o pe Ursula von der Leyen în poziții dramatice lângă echipament militar. Mulți au spus că ministrul e mai interesat de propria imagine, nu de bunăstarea soldaților, a afirmat Politico. 

Un parlamentar al CDU a spus că numirea Ursulei von der Leyen face un mare bine Armatei Germane, deoarece mandatul ei în fruntea ministerului a fost dificil pentru soldați.

Prietenii puternici ai Ursulei von der Leyen

Ursula von der Leyen nu are mulți prieteni la Berlin, dar cei pe care îi are sunt foarte influenți. Mai bine de 10 ani, ea a luat săptămânal micul dejun cu Wolfgang Schäuble, fostul ministrul de Finanțe urât din toată inima de greci pentru austeritatea pe care le-a impus-o. Tradiția s-a terminat doar când Schäuble a devenit președintele Bundestagului, potrivit Politico.

Dar principalul prieten este chiar Angela Merkel. Ursula von der Leyen a stat alături de cancelară prin toate problemele și scandalurile. Merkel i-a răsplătit loialitatea prin susținerea ei continuă în fruntea Ministerului Apărării, în ciuda tuturor scandalurilor și acum prin propunerea în fruntea Comisiei.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Clătite scoțiene, așa cum face Regina Marii Britanii! Rețeta, AICI!
În 1959, pe atunci tânăra Regină Elisabeta a II-a a Marii Britanii l-a avut ca ...