În Grecia revine la putere o dinastia conservatoare
Alegerile din 1977, dar și încercările de a conferi formațiunii Noua Democrație o bază ideologică mai solidă au avut un succes limitat. Programul „liberalismul radical” nu a avut priză și n-a fost înțeles pe scară largă. Sub conducerea lui Karamanlis, partidul a fost puternic în favoarea intrării Greciei în Comunitatea Economică Europeană (redenumită Comunitatea Europeană în 1993 și încorporată în Uniunea Europeană) și s-a angajat să adere la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și a orientat spre vest țara. Când Karamanlis a ajuns președinte, liderul care l-a succedat Georgios Rallis a făcut o figură anemică. În 1981, Noua Democrație a fost înlăturată de la guvernare de către PASOK și a rămas în afara sferelor puterii pentru restul deceniului.
Citește și Simona HALEP, din nou în semifinala de la WIMBLEDON
În 1989, Noua Democrație a recâștigat capitalul electoral pierdut. În anul următor, a câștigat o majoritate parlamentară deplină, iar liderul său, Konstantinos Mitsotakis, a devenit prim-ministru.
În urma înfrângerilor electorale din 1993 și 1996, Noua Democrație a revenit la dinastia Karamanlis, liderul său ajungând Kostas Karamanlis (nepotul fondatorului partidului Konstantinos Karamanlis).
Cu toată schimbarea la față, în 2000, Noua Democrație a pierdut în favoarea PASOK, care, deși n-avea mari programe pentru economie, a fost răsplătită de către alegători pentru succesele sale în afacerile externe (în special politica sa față de UE și NATO și încercarea sa de a îmbunătăți relațiile cu Turcia).
În alegerile din 2004, Noua Democrație a câștigat o majoritate clară în parlament, iar Kostas Karamanlis a devenit prim-ministru. Popularitatea partidului – ajutată de un program de reformă care a îmbunătățit economia – a fost grav lovită, în august 2007, când guvernul lui Karamanlis a fost aspru criticat pentru eșecul administrativ la incendiul devastator care a cuprins majoritatea pădurilor.
În alegerile generale din luna următoare, Noua Democrație a pierdut locuri parlamentare, dar a reușit să dețină o majoritate simplă în parlament. Noul Karamanlis a încercat negocieri pentru formarea unei noi majorități. Fără succes. O proastă organizare a alegerilor anticipate, o slăbire a economiei, deruta administrativă au dus la cel mai slab scor electoral pentru Noua Democrație. Firește, Karamanlis-nepotul a demisionat prompt din funcția de președinte al partidului.În contextul crizei financiare și economice.