Raportul GRECO, publicat! Tăriceanu: Opinia unor experți străini care nu cunosc realitatea
Raportul GRECO a fost publicat astăzi simultan de Ministerul Justiției, în română, și de Greco, în engleză. De fapt, sunt două rapoarte. Raportul principal, care analizează conformitatea cu recomandările din 2015 și raportul de conformitate privind raportul ad-hoc din 2018.
Potrivit GRECO, structura de combatere a corupției din cadrul Consiliului Europei (instituție fără nicio legătură cu Uniunea Europeană), din cele 13 recomandări din 2015 pentru prevenirea corupției din rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor, România a implementat deplin trei, parțial – patru și șase, deloc.
În ceea ce privește raportul ad-hoc, care a analizat propunerile reformei în justiție, doar una din cele cinci recomandări a fost implementată.
Raportului GRECO i s-a dat o importanță deosebită acum deoarece face referire la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Acea parte a societății care nu vrea ca judecătorii și procurorii să fie trași la răspundere pentru abuzuri are motive de bucurie. GRECO cere, ca și cum ar da un dictat oficialilor de la București, desființarea SIIJ. Recomandarea de desființare fusese făcută în raportul ad-hoc, iar GRECO acum se simte ignorat.
GRECO reamintește că a evaluat crearea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ca una dintre cele mai controversate modificări; a fost văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea conduce la conflicte de competență și ar putea fi folosită necorespunzător și supusă unei ingerințe nejustificate în procesul de justiție penală.
GRECO este preocupat în mod special de faptul că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată. Mai presus de toate, noua legislație include mai multe amendamente, printre altele, referitoare la numirile și eliberările din funcție a procurorilor de rang înalt, independența funcțională a procurorilor, răspunderea personală a judecătorilor și procurorilor etc., care, împreună, reprezintă amenințări serioase la adresa independenței sistemului judiciar în România.
(raportul complet, aici)
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost unul dintre primii lideri politici care a reacționat. El a amintit că GRECO nu a spus niciodată nimic de protocoalele secrete sau despre alte nereguli ieșite la iveală.
„Raportul GRECO privind România a fost publicat sau, mai bine zis, părerea unor experți străini despre justiția din România a fost publicată. Aceiași experți care nu au avut nimic de comentat despre dezvăluirile din ultimii ani (vezi protocoalele secrete, dosare făcute la comandă, sentințe venite din pădurile patriei, secție ilegală de investigarea magistraților în subordinea DNA, etc).”
Liderul ALDE a însoțit comentariul și de o postare a Danei Gîrbovan, spunând că raportul GRECO trebuie comparat cu „părerea magistraților români, cei care cunosc mai bine decât oricine realitatea din justiția românească.”
Viorica Dăncilă a spus, la începutul lunii, că nu va desființa SIIJ prin OUG, așa cum îi cer unii, deoarece ar fi împotriva referendumului. De asemenea, a mai declarat că nu înțelege de ce unii oameni se tem de Secție, deoarece toți cei care au greșit trebuie să plătească.
Dăncilă: Nu desființez Secția de Investigare a Magistraților prin OUG! Contrazice referendumul!
GRECO a anunțat că raportul ad-hoc va fi inclus în viitorul raport principal.
Ce este GRECO?
GRECO, sau Grupul de State Împotriva Corupției, a fost creat în 1999 de către Consiliul Europei ca să monitorizeze modul în care statele se conformează standardelor anti-corupție ale organizației.
Obiectivul GRECO este îmbunătățirea capabilității membrilor săi de a lupta cu corupția prin monitorizarea modului în care respectă standardele anticorupție ale Consiliului Europei. Monitorizarea are loc printr-un proces dinamic de evaluări mutuale și presiune publică.