Un prezidențiabil USR vrea ceaușism și erdoganism. Vrea să fie TĂTUCUL țării

Valentin Borcea ACTUALITATE OPINIE

Dumitru Stanca, unul dintre cei patru candidați care vrea să intre în cursa pentru Cotroceni din partea USR, vrea întoarcerea la ceaușism. În gura mare și foarte serios, fostul cadru militar a anunțat că, dacă el și partidul lui vor ajunge la putere, vor face România republică prezidențială.

„Printr-o reformă constituţională trebuie să pregătim momentul în care România să devină o republică prezidenţială” a declarat Dumitru Stanca potrivit DCNews.

El spune că Armata beneficiază de mare încredere în rândul românilor, iar asta l-a făcut să vrea să fie președinte.

Prin această afirmație, Dumitru Stanca arată că are ZERO cunoștințe despre istoria constituțională a României și a Europei. Singura experiență „prezidențială” în istoria României a fost regimul Ceaușescu. Cizmarul cu patru clase a fost cel care a creat funcția de „președinte al României”, în 1977. Până atunci, nu a mai existat.

Tocmai de aceea, prezidențialismul în România înseamnă Ceaușescu, înseamnă dictatură, înseamnă conducere autoritară, înseamnă TĂTUC!

Chiar și Ion Iliescu, atunci când a creat Constituția din 1991 după chipul și asemănarea sa, a decis să creeze o funcție prezidențială limitată, tocmai ca să nu apară vreun nou tătuc.

De asemenea, tradiția europeană nu este de prezidențialism, ci de sistem parlamentar – fie că e vorba de o republică parlamentară sau de o MONARHIE CONSTITUȚIONALĂ. Singura republică prezidențială din Europa este Belarus, ce îl are în frunte pe Alexander Lukașenko, numit și „ultimul dictator al Europei”. Mai este și Turcia, care a devenit recent republică prezidențială că așa a vrut Recep Tayyip Erdogan ca să-și amuțească oponenții. Dar Turcia nu e tocmai în Europa.

Prezidențialismul este apanajul statelor din Africa, Asia Centrală și America Latină, regiuni care nu excelează prin democrație și libertate. Singura republică prezidențială „funcțională” este Statele Unite ale Americii. În rest… Dumnezeu cu milă.

Exemple de republică prezidențială: Turcia, Iran, Kazahstan, Belarus, Afganista, Sudan, Ciad, China, Coreea de Nord, Angola, Turkmenistan, Ghana, etc. 

Legendă: Albastru, sistemul prezidențial

 

Schimbarea formei de guvernământ în România este necesară, ca să fie stins războiul dintre palate, care a măcinat țara. Dar soluția nu este o republică prezidențială, ci o monarhie constituțională, adică un sistem parlamentar cu un șef de stat neutru și echidistant. Jurnalistul Val Vâlcu a surprins perfect:

Un președinte care să dețină toată puterea, pe model francez. Lipsa de experiență democratică și amintirea lui Ceaușescu sunt argumente consistente pentru a respinge această variantă. Un parlament/guvern puternic, un președinte cu rol reprezentativ, pe model german. Nu e rău, dar se poate și mai bine: o monarhie constituțională, pe model britanic sau olandez, în care rolul de reprezentare să îl aibă o Casă Regală cu conexiuni puternice în Europa, Japonia, țările Golfului.

Modul în care Casa Regală a reprezentat țara pe parcursul efortului pentru integrare în NATO și UE, multitudinea de angajamente internaționale pe care le are an de an și mai ales ținuta acestora sunt argumente în favoarea soluției monarhice.

Regele Mihai ne-a lăsat o instituție funcțională, bine ancorată în realitățile din țară și beneficiind de respect în plan international. Putem încheia un episod dureros impus de istorie, cu dictaturi și tranziții fără proiect, la fel cum Spania a închis episodul războiului civil, odată cu instalarea regelui Juan Carlos.

Propaganda care vrea să țină permanent societatea în conflict o să susțină că e imposibil să depășești obstacolul introdus în Constituție pentru apărarea lui Iliescu. Aiureli. A făcut-o, deja Ion Iliescu, în al doilea mandat, prin reconcilierea cu Casa Regală. Rămâne doar să votăm la două referendumuri successive. Și care este problema: nu avem și două tururi la prezidențiale?

Referendumul pentru monarhie este singura cale prin care putem schimba sistemul actual.

 

 

Loading...

One Comment

  1. Borcea, mai Borcea, ce ai frate ?
    Ce ai fumat sau ce ai tras pe nas ?
    Te joci cu cuvintele si u ii nu mai pot inghiti jigodisme de astea !
    Atentie mare sa mu iti cada vreun calcan in fata……

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
RAREȘ BOGDAN: ”Experiența lui KLAUS IOHANNIS este infinit superioară lui CIOLOȘ și BARNA”
Rareș Bogdan a dezvăluit la una dintre televiziunile de știri noua stratgie de campanie a ...