Deputatul USR Stelian Ion l-a ajutat pe Radu Mazăre să bage pumnul în gură presei
USR l-a propus în mai la șefia Camerei Deputaților, rămasă vacantă după arestarea lui Liviu Dragnea pe Stelian Ion, deputat USR de Constanța.
Stelian Ion este „una dintre figurile cele mai prezente în lupta de apărare a justiției din ultimii trei ani” a spus Dan Barna într-o conferință de presă.
Doar că liderul USR a uitat să menționeze de câțiva dintre „scheleții” din dulapul lui Stelian Ion. Deputatul de Constanța și unul dintre gânditorii campaniei „Fără Penali” l-a reprezentat în instanță de Radu Mazăre și RAEDPP (Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat”) Constanța.
Stelian Ion a spus, pentru site-ul constanta.ro, că acele dosare l-au ajutat foarte mult la începutul carierei sale de avocat.
„Dacă printr-un concurs de împrejurări l-am reprezentat pe Mazăre în 3 dosare, asta nu înseamnă că l-am admirat pe Mazăre, că am fost de acord cu toate mizeriile pe care le-a făcut în calitate de primar (despre unele aflând abia după 2010). Ca avocat, asta faci: aperi clienții care te angajează, nu neapărat toți simpatici, nu neapărat toți ușă de biserică.” a spus Stelian Ion.
Actualul deputat USR a explicat că a ajuns la acele dosare prin avocatul Ioana Focșa, pentru care lucra drept stagiar.
Doamna avocat Ioana Focșa reprezenta RAEDPP Constanta în momentul în care am început colaborarea. La un moment dat a dorit să renunțe la contractele încheiate cu RAEDPP și m-a întrebat dacă nu doresc să preiau eu aceste dosare.
Am acceptat, iar ulterior, pentru că am dovedit că pot face față în acele procese fără probleme, am încheiat un contract de asistența cadru cu RAEDPP pentru a reprezenta aceasta instituție și în alte dosare.
Mie, avocat la început de drum, aceste dosare mi-au oferit ocazia de a mă perfecționa, de a mă desprinde de cauzele penale în care mai intram că avocat din oficiu. A refuza clienți la începutul carierei de avocat ar fi fost, în condițiile date, un gest nesăbuit…
La un moment dat, doamna Focșa, a fost angajată de Radu Mazăre în 3 dosare civile: în două era reclamant, într-unul era pârât. Am intrat și eu în aceste dosare, secondând-o pe doamna avocat Focșa și am câștigat toate cele 3 dosare. Pentru un avocat la începutul carierei este important să își îmbogățească experiența profesională.
Stelian Ion a susținut că el nu este părtaș la faptele lui Radu Mazăre doar pentru că l-a reprezentat în instanță. Totuși, unul dintre procesele lui Stelian Ion pentru fostul edil a fost cel împotriva jurnalistei Feri Predescu. Cazul a fost prezentat pe larg de APADOR-CH.
Feri Predescu, jurnalistă în Constanța, a fost reclamată de Radu Mazăre, fost primar al orașului, pentru o serie de afirmații făcute de jurnalistă în cadrul unei emisiuni TV din august 2006. În urma unor incidente care au avut loc în Mamaia, în care un hotel deținut de o firmă a primarului fusese incendiat, Feri Predescu a afirmat la postul de televiziune că municipiul Constanța e împărţit între „oamenii lui Mazăre şi oamenii care sunt împotriva lui Mazăre”. În urma acestei emisiuni, Radu Mazăre a solicitat instanţei obligarea jurnalistei la prezentarea unor scuze publice şi la plata unor daune în valoare de 200.000 RON.
Acţiunea i-a fost respinsă ca neîntemeiată de judecătoria Constanţa, în octombrie 2007, unde jurnalista și-a dovedit afirmațiile, dar Mazăre a făcut apel, iar Tribunalul Constanța a condamnat-o pe Feri Predescu să-i prezinte scuze primarului, prin intermediul unei scrisori publice, să publice decizia respectivă pe cheltuiala sa într-un ziar de largă circulaţie din Constanţa şi într-unul central, precum şi să-i plătească daune morale în valoare de 50.000 RON, şi cheltuieli de judecată în valoare de 7197 RON. Decizia Tribunalului a fost susținută și de Curtea de Apel, iar jurnalista a achitat integral toate dispozițiile instanței.
În mai 2009, Feri Predescu a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, arătând că i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare (articolul 10 din Convenţie). Pentru acoperirea daunelor, familia sa a fost nevoită să facă un credit bancar, pe care îl va termina de achitat abia în 2018, și care în final, prin dobânzi, aproape a dublat suma la care a obligat-o instanța. Suma plătită primarului – 58.197 RON – a fost oricum o amendă excesivă în contextul în care salariul minim brut pe economie în 2008 a fost de 500 de RON, iar cel mediu brut de 1.550 RON, deci reprezinta 116,4 salarii minime brute sau 37,5 salarii medii brute.
Feri Predescu a câștigat procesul la CEDO în 2017. Curtea a constatat că că România a încălcat articolul 10 din Convenție și a obligat statul român să-i plătească jurnalistei suma de 14.000 de euro daune materiale, plus suma de 4500 de euro ca prejudiciu moral.