Minunile tehnologiei / Un medic i-a poruncit unui paralitic: “Ridică-te şi mergi!”

Marius Ghilezan ACTUALITATE Principal SOCIAL

Un bărbat a reușit să miște toate cele patru membre paralizate, ajutat de un costum exoscheleton controlat de minte, relatează cercetătorii francezi, potrivit BBC.

Thibault, în vârstă de 30 de ani, a mărturisit acestora că atunci când a făcut primii pași în costum se simțea ca fiind „primul om pe Lună”.

Mișcările sale, în special mersul, sunt de departe de a fi perfecte. Costumul robo este folosit doar în laborator. Cercetătorii spun însă că robotul ar putea îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Cum functioneazã?

În urma unei intervenţii chirurgicale pe zona de creier care controlează mişcarea, neurologii i-au implantat lui Thibault un dispozitiv electronic în relaţie cu exoscheletonul. 64 de electrozi transmit informaţiile unui computer. Un soft extrem de sofisticat citeşte undele cerebrale le interpretează şi le transmite robotului.

Thibault este un nume fictiv. Fericitul posesor al dreptului la mers şi mişcat mâinile nu a vrut să-şi dezvălui identitatea.

În urmă cu doi ani a căzut într-un club de la înălţimea de 15 m. Şi-a lezat măduva spinării şi a rămas paralizat.

Citeşte şi: Kaufland face bani din “punga seacă”

În 2017, a început un program la Universitatea din Grenoble. Implanturile iniţiale au controlat un personaj virtual sau un avatar, într-un joc pe calculator. De abia apoi a trecut la îmbrăcarea costumului umblător.

„M-am simţit ca primul om pe Lună. Nu am mers doi ani. Am uitat ce înseamnă să stai ridicat, am uitat că sunt mai înalt decât mulți oameni din cameră”, a spus el.

Cea mai lungă perioadă de adaptare a minţii la sistemul mecanic, via computer, a fost mişcarea mâinilor. Thibault a spus: „A fost foarte dificil, deoarece această acxţiune este o combinație de mușchi și mișcări multiple. Este cel mai impresionant lucru pe care îl fac cu exoscheletul.”

Citeşte şi: Un medic timişorean a inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume

Cât de bun este exoscheletonul?

65 kg de robotică sofisticată nu sunt încă complet funcţionale. Cu toate acestea, este un avans remarcant asupra abordărilor similare, care permit oamenilor să controleze un singur membru sau mai multe doar cu gândurile lor.

Exoscheletonul are o istorie lungă.  Un aparat similar a fost inventat încă din 1890 de rusul Nicholas Yagin pentru sărituri, fiind activat de pungi cu gaz comprimat.

În 1917, inventatorul american Leslie C. Kelley a dezvoltat ceea ce el a numit pedometru. Piciorul imobil era legat cu ligamente artificiale. Era împins cu puterea aburului dintr-un dispozitiv, acţionând în paralel cu mișcările celuilalt membru valid. Acest sistem a fost primul capabil să suplimenteze puterea umană cu puterea externă.

Minunile Mântuitorului

Multe dintre minunile săvârşite de Iisus Hristos în Evanghelii se referă la paralitici pe care puterea Mântuitorului i-a readus la viaţa normală. Acum, oamenii de ştiinţă susţin că ar putea şi ei să spună: „Ridică-te şi mergi!”

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Codrin ŞTEFĂNESCU, replică dată lui ORBAN: “Pedeliştii sunt înşurubaţi pe posturi”
Codrin Ştefănescu comentează ultimele declaraţii făcute de către Ludovic Orban, cum că imediat ce PNL ...