Scada rata medie anuală a inflaţiei: 3,49%, mai mică decât prognoza BNR din mai

Andrei Marcu ACTUALITATE ECONOMIC

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în septembrie până la 3,49%, după ce a coborât în august la 3,89%, în condiţiile în care serviciile s-au scumpit cu 4,24% în ultimul an, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În septembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,07%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 2,78%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 4,24%.

Cartofii, cele mai mari scumpiri

Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în septembrie, la cartofi (11,96%), citrice (25,6%) şi tutun şi ţigări (7,65%).

În septembrie, preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, faţă de decembrie, cu 4,57%.

Raportului trimestrial asupra inflaţiei al BNR din luna mai oferea o prognoză de inflaţie de 4,2% pentru finele acestui an, respectiv de 3,3% pentru 2020, faţă de 3% pentru 2019 şi 3,1% pentru 2020, cât preconiza instituţia în luna februarie.

Conform BNR, la inflaţia de 4,2% prevăzută pentru acest an, o contribuţie de 0,6% o are preţul legumelor, fructelor şi ouălor, 0,5% – al combustibililor, 0,3% – preţurile administrate, 0,3% – produsele din tutun şi bău­turile alcoolice.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Adrian NĂSTASE: „PSD va trece printr-o „napârlire” necesară. Mulţi oportunişti sau şobolani vor sări din barcă”
Fostul preşedinte al PSD, Adrian Năstase, face o analiză la sânge despre greşelile în lanţ ...