Despre cardul CEASS /Maria GRAPINI a obţinut un răspuns ferm din partea Comisiei Europene

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE INTERNATIONAL

Mulţi studenţi români, aflaţi la studii în străinătate, nu beneficiază de asigurare medicală, în acord cu legislaţia europeană. Aceştia s-au plâns europarlamentarului român Maria GRAPINI care a solicitat Comisiei Europene un punct de vedere în acest sens.

Cardul european de sănătate, emis de România, nu era pentru mulţi valabil în ţările în care studenţii aveau reşedinţă temporară.

Comisia Europeană i-a răspuns Mariei Grapini punctual, la întrebarea referitoare la aceste cazuri specifice.

Citeşte şi: Maria Grapini solicită CFR să nu închidă prima cale ferată montană din România

Informațiile sunt importante pentru studenții români care intenționează să-și înceapă sau să-și continue studiile în străinătate.

“Cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) este emis de fiecare stat membru, în baza legislației sale naționale. Aceasta înseamnă că, pentru a putea beneficia de CEASS, persoana interesată trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de legislația națională și să fie considerată persoană asigurată în temeiul legislației naționale.

Citeşte şi: DISCRIMINAREA COPIILOR ROMÂNI / Maria Grapini cere chemarea AUSTRIEI în justiţie

În cazul în care un student este considerat asigurat în temeiul legislației naționale, acesta are dreptul de a primi CEASS. Dacă studiază în alt stat membru, dar nu își schimbă reședința obișnuită și se află doar pentru o ședere temporară în țara respectivă, are dreptul să utilizeze CEASS în țara în care își urmează studiile. Regulamentul (CE) nr. 883/2004 urmărește să prevină situațiile în care o persoană ar putea fi privată de asigurare de sănătate. În cazul în care studentul își mută reședința obișnuită din țara de origine în țara în care studiază, trebuie să se asigure că solicită asigurare de sănătate în țara respectivă și, prin urmare, nu va mai putea să își utilizeze cardul anterior în țara respectivă. În acest caz, poate solicita un nou CEASS în țara în care este asigurat, pe care îl va putea folosi pe durata unei șederi temporare în statele membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția”, se arată în răspunsul oficial al Comisiei Europene, transmis europarlamentarului Maria Grapini.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
TESTELE PISA / Rezultate dezastruoase pentru elevii români. 44% nu înţeleg ce citesc
Dacă ESTONIA, fostă ţară din lagărul comunist, ocupă o poziţie fruntaşă în Programul pentru Evaluare ...