De ce CORUPŢIA nu ucide marile corporaţii?
Companiile mari, acuzate de corupţie plătesc, nu fac puşcărie. Şi nu merg la moarte, ca la noi. Anticorupţia, în ţările civilizate, nu este folosită pentru lichidarea unor jucători de pe piaţă, cum s-a întâmplat cu sute de firme româneşti.
Agenţiile de presă relatează azi că Ericsson, compania de telecomunicaţii mobile, a convenit să plătească peste un miliard de dolari pentru închiderea unor investigații de corupție, inclusiv una legată de mituirea unor oficiali guvernamentali, a informat Departamentul de Justiție al SUA, conform Reuters.
ING, o corporaţie de top din Olanda a preferat să plătească o amendă penală de aproape 800 de milioane de euro, pentru ca directorii să nu fie deferiţi justiţiei.
Citeşte şi: Scandalul spălării de bani rusești prin băncile occidentale, ecouri la București
Anul trecut ING Bank Olanda şi-a recunoscut vinovăţia privind operaţiunile de criminalitate financiară (spălare de bani) derulate de clienţi ai băncii.
Recunoasterea vinovăţiei a venit “la pachet” cu o amendă de 900 de milioane de dolari (775 de milioane de Euro) pe care banca a agreat să o plătească pentru ca procurorii olandezi, ajutaţi de cei americani, să nu continue urmărirea penală a băncii.
Ericcson, conform depeşelor de presă, ar fi mituit de-a lungul mai multor ani oficiali ai guvernelor din țări, precum China, Vietnam și Djibouti. Totalul plăților convenite de Ericsson includ o amendă penală de peste 520 milioane dolari, plus 540 milioane de dolari care vor trebui plătiți în contul Comisiei pentru valori mobiliare americane (SEC) într-o speță conexă.
Oficialii Ericsson au recunoscut că au dat mită
Compania şi-a recunoscut vina că a încălcat legea privind practicile de corupție (FCPA), începând cel puțin cu anul 2000 și până în 2016, angajându-se într-o schemă de dare de mită și falsificare de date contabile și registre.
„Anumiți angajați din unele piețe (țări – n.r.), unii dintre aceștia fiind directori pe piețele respective, au acționat cu rea-credință și nu au reușit să pună în aplicare controale suficiente”, a declarat CEO-ul Ericsson, Borje Ekholm, într-o conferință cu investitorii ce a avut loc sâmbătă.
„Consider ce s-a întâmplat ca fiind un capitol complet inacceptabil și extrem de supărător din istoria noastră”, a subliniat el.
Care a fost schema folosită de Ericsson
Compania de telecomunicaţii, Ericsson, nu a dat mită directă oficialilor, ci a folosit firme locale de consultanţă pentru a transfera sumele respective unor terțe părți.
Una dintre subsidiarele firmei, Ericsson Egypt, și-a recunoscut vina fiind acuzată de conspirație pentru încălcarea prevederilor anti-corupție ale FCPA.
Ericsson a declarat că și-a revizuit programul anticorupție și a luat măsuri pentru îmbunătățirea eticii în companie și conformarea cu programul respectiv.
Greii mondiali sunt iertaţi când greşesc şi sunt puşi să plătească pentru acestea. În alte părţi, anticorupţia e folosită în sens invers: pentru scoaterea unor firme sau personalităţi de pe piaţă.
Pentru că nu a vrut să predea Astra unui companii austriece, Dan Adamescu a făcut puşcărie. Şi a murit acolo. Un anumit prim ministru, interesat de tranzacţie, îi transmitea săptămânal mesaje prin intermediul televiziunilor: “există cineva care nu ştie să piardă.” Şi şi-a pierdut viaţa. Alături de el, DNA, conform calculelor jurnaliştilor specializaţi pe justiţie, au mai murit încă 14.
Anticorupţia americană e deci pe bani, nu cu luarea de vieţi.