Încă din 1968 / Un scriitor SF a prevăzut reţelele sociale şi controlul populaţiei cu droguri uşoare şi tv

Andrei Marcu ACTUALITATE Principal SOCIAL

Un scriitor britanic de Science Fiction, John Brunner, a prevăzut încă din 1968 interconectarea umană de azi.

Metafora din cartea sa “STAND ON ZANZIBAR” (a sta în picioare pe insula Zanzibar), apărută în 1968, este că întreaga populaţie a planetei va putea sta în picioare, umăr lângă umăr, pe o insulă şi astfel ar fi mai uşor controlabilă.

Până în 2010, prevestea Brunner, populația lumii va atinge șapte miliarde  (acest ţintă va fi atinsă în 2011), iar în lumea sa ficțională, guvernele erau conectate la nivel mondial cu legi draconice, folosind genetica pentru a decide cine poate și  cine nu poate să aibă copii.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a scris un referat “De ce e întuneric noaptea”

Ficţiunea are doi eroi principali, doi colegi de cameră din New York, Donald și Norman, unul spion diletant, iar cel de-al doilea, un director al unui business afro-american.

Cele două fire narative principale se referă la statul african fictiv Beninia (un nume care aminteşte de Benin din lumea noastră, deşi la data scrierii cărţii el era cunoscut sub numele de Dahomey), care face un târg cu General Technics pentru preluarea administraţiei ţării, pentru a-i accelera dezvoltarea de la stadiul lumii a treia la cel de ţară dezvoltată, prin folosirea tehnologiilor genetice.

Rolul de Oracol îl joacă Shalmaneser, un computer cu un  creier gigant, prin intermediul căruia jurnaliştii trimit şi primesc informaţii.

Câteva dintre predicţiile sale:

“Există inegalități uriașe de bogăție și resurse între țările bogate și cele sărace. Există distribuții la fel de neloiale în cadrul aceloraşi națiuni. Corporațiile obțin profituri mari datorită algoritmilor de sistem ai calculatoarelor și au cifre de afaceri care depăşesc cu mult  veniturile statelor africane. Majoritatea oamenilor din lumea dezvoltată sunt nemulțumiți de locul lor de muncă, dar sunt ținuţi sub control printr-o dietă constante cu droguri liniștitoare și show-uri tv.

Nu sună cunoscut?

Personajele din carte sunt conectate la enciclopedii asemănătoare Wikipedia.

O mare parte din ceea ce și-a imaginat Brunner a devenit realitate. 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Klaus Iohannis va scoate sabia?
Sub titlul „Săbiile somptuoase ale unui rege efemer,” Adrian Năstase aminteşte pe blogul său epopeea ...