Unele guverne europene discută despre “naţionalizare”
“Naţionalizarea” e un termen care dă fiori în România. Mulţi bătrâni le dă fiori când îşi aduc aminte de acţiunea din 11 iunie 1948, prin care fabricile, atelierele marilor industriaşi interbelici au fost trecute în proprietatea statului.
Franța ar putea naționaliza marile companii dacă este necesar, susţine ministrul finanțelor, potrivit Reuters.
După ce guvernul spaniol a anunţat că naţionalizează toate spitalele şi centrele medicale, guvernul francez susţine că este pregătit să utilizeze toate mijloacele pentru a sprijini marile companii care suferă de criza piețelor financiare, inclusiv naționalizarea, dacă este necesar, a declarat marți ministrul francez al finanțelor.
Citeşte şi: Care site-uri vor putea fi închise de autorităţi
„Nu voi ezita să folosesc toate mijloacele disponibile pentru a proteja marile companii franceze”, a declarat ministrul Finanțelor, Bruno Le Maire, în cadrul unei conferințe cu jurnaliștii.
„Acest lucru se poate face prin recapitalizare, care se poate face luând o miză, chiar pot folosi termenul de naționalizare, dacă este necesar”, a adăugat Le Maire.
Francois Mitterrand a naţionalizat în anii ’80 unele bănci şi fabrici din industria grea, ca alternativă la ideologia laissez-faire a lui Ronald Reagan și a doamnei Margaret Thatcher.
SISTEMUL BRITANIC DE SĂNĂTATE e 100% de stat
După cel de-al doilea război mondial, Winston Churchill era disperat de distrugerile din Marea Britanie. S-a consultat cu prietenul său din partidul advers. Cum salvez Regatul? Întreba el. Ai două soluţii, i-a recomandat prietenul: un popor ca să fie salvat trebuie să aibă o sănătate bună şi o educaţie excelentă.
Sistemul britanic de sănătate NHS s-a instituit în urma reformei Beveridge, lordul englez care l-a sfătuit pe prietenul său de atunci, Winston Churchill, premier în exerciţiu la acea vreme, să naţionalizeze clinicile şi spitalele private. ‘Păi şi ce fac?” A întrebat Churchill atunci. Păi îi îmbraci pe doctori în aur. „Dar cu profesorii, n-o să mai am bani?” Le dai onoare, i-ar fi răspuns interlocutorul. Sistemul privat de sănătate a condus la OBAMA CARE. Singurul sistem privat 100% de sănătate este în SUA. Sistemul Bismark din Germania e împărţit în jumătate. În România nu există o lege clară privind asigurările private de sănătate, prin care să se reglementeze obligaţiile părţilor.